Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nechutný status Tomia Okamury vůči Ukrajincům

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Tomio Okamura na Facebooku publikoval další příspěvek závidící lidem z Ukrajiny to, že utekli před válkou. V statusu se dopouští mj. i mnoha lží. „K 16. říjnu 2022 udělila Fialova vláda jen od letošního března povolení k pobytu v ČR 446 811 novým migrantům z Ukrajiny. (…) Podle údajů Úřadu práce ČR zde ale ke konci září pracovalo z těchto lidí pouze 88 900 osob. A sociální a zdravotní pojištění odvádí pouze zhruba polovina z nich, jelikož značná část Ukrajinců pracuje záměrně na dohody o provedení práce (tzv. DPP),“ napsal Okamura v statusu, který přetiskly Parlamentní listy.

Okamura samozřejmě neřekl, kde vzal to, že polovina z tohoto čísla pracuje jen na tzv. dohody. Faktem je, že v Česku na konci září pracovalo přes 88 900 lidí z Ukrajiny s uprchlickým vízem k dočasné ochraně. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v ČR pak celkem práci získalo přes 131 700 uprchlíků, většinou žen. O tom, že by polovina z nich pracovala na dohody, ministerstvo nenapsalo ani slovo. Navíc není ani pravdou, že osoba pracující na DPP neplatí sociální a zdravotní pojištění. V případě DPP je sociální a zdravotní pojištění zaměstnavatelem odváděno v případě, že je měsíční odměna vyšší než 10 000 Kč.

Okamura dále ve velmi zavádějících tvrzeních pokračuje. „Z říjnového jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví vyplynulo, že skokový nárůst výdajů na péči o Ukrajince mají tuzemské zdravotní pojišťovny zejména při léčbě tuberkulózy a HIV,“ píše předseda SPD. SZÚ zveřejňuje přesné statistky nových případů HIV. Je možné tedy zjistit, že od začátku roku do konce srpna u cizinců bylo zjištěno přesně 525 nákaz HIV. V porovnáním za stejné období předchozího roku, které nesouviselo s uprchlickou krizí, jde o nárust o 28 případů. Nutné také dodat, že rok 2021 byl spojen ještě s některými opatřeními proti COVID-19 a tedy počet testů tím byl ovlivněn. Testů bylo provedeno totiž v letošním roce o 8 tisíc více.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

52 minutami ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google