Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Ne, v Bulharsku není vyhlášena mobilizace

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Tisíce uživatelů sociálních sítí sdílely v posledním dubnovém týdnu video, jehož protagonista tvrdí, že bulharští muži začali dostávat poštou povolávací rozkazy a že totéž se může stát i Čechům „dřív, než si dokážeme představit“. Na začátku 2,5minutového videa muž bulharského původu ukazuje dokument v bulharštině s tím, že jde o „aktuální, ještě prakticky nezaschlý bulharský povolávací rozkaz“. Zbytek videa tvoří pozvánky na plánované „mírové akce“ po České republice, ve skutečnosti se však jedná o akce na podporu Ruska. Tato tvrzení jsou součástí širšího propagandistického narativu o tom, jak by podpora Ukrajiny mohla zatáhnout další země do války s Ruskem.

„Dokument, na který se odvoláváte, je ve skutečnosti výzva k dostavení se na vojenský úřad, ale nikoli za účelem mobilizace nebo ‚cvičné mobilizace‘. Tato činnost nijak nesouvisí s válkou na Ukrajině,“ sdělilo 28. dubna agentuře AFP v e-mailu tiskové středisko bulharského ministerstva obrany. Tyto dopisy se většinou posílají od února do dubna a znovu od srpna do října,“ uvedlo ministerstvo s tím, že v letech 2022 a 2023 neposlalo více takových dopisů než v předchozích letech.

Todor Tagarev, bývalý bulharský ministr obrany a současný šéf Centra pro řízení bezpečnosti a obrany se sídlem v Sofii, souhlasil s tím, že dopis není povolávacím rozkazem. Ti, kteří obsílku obdrží, se musí dostavit osobně, což armádě pomáhá udržovat si přehled o svých záložních silách.

Podle zákona o zálohách ozbrojených sil Bulharské republiky by záložníci dostali povolávací rozkaz pouze v případě mobilizace, k níž by zase došlo „po vyhlášení stanného práva nebo válečného stavu“. Zákon o obraně a ozbrojených silách Bulharské republiky uvádí, že stanné právo a válečný stav vyhlašuje Národní shromáždění nebo prezidentský dekret, jak je stanoveno v ústavě země. K tomu však k 2. květnu 2023 nedošlo.

Více na web AFP

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

9 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google