Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Ne, očkovaní nebudou superroznašeči. Christian Perronne je autorem mnoha dezinformací

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Funguje to jako spolehlivá rovnice. V zahraničí se objeví video natočené člověkem, který je opakovaně kritizován za šíření dezinformací. Video pak převezmou české weby a řečníka představí jako odborníka na slovo vzatého a hoax pak zveřejní nejrůznější dezinformační weby, aby to vypadalo, že jde o relevantní informaci.

Takový je příběh i dezinformace o tom, že z očkovaných se stali údajně superroznašeči a že budou muset „strávit celou zimu v karanténě, jinak jim hrozí vážné onemocnění“. Dezinformační weby se odvolávají na tvrzení francouzského lékaře Christiana Perronna, který je přitom mezinárodní odbornou veřejností tvrdě kritizován za opakované šíření lží a dezinformací. Zprávu v tomto změní přenesl například Infokurýr, CZ24.News, Českobezcenzury nebo Czechfreepress.

Perronne však ve skutečnosti nepodkládá svá suverénní tvrzení žádnými konkrétními studiemi, které by dokládaly jejich pravdivost, přičemž skutečné statistiky a dostupné údaje jeho slova vyvracejí. Jak uvádí server Logically, podle zprávy amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se vážný stupeň nákazy covid-19 vedoucí k hospitalizaci nebo ke smrti objevil od 26. července ze 163 milionů plně očkovaných lidí jen zhruba u 6,5 tisíce.

Proč tedy francouzský lékař Christian Perronne, jenž je opravdu bývalým specialistou na infekční chroby, dlouhodobě tvrdí opak? Možnou odpověď nabídl francouzský zpravodajský týdeník L’Express v článku o Perronnovi, příznačně nazvaném „Jsou ještě vůbec nějaké falešné zprávy, jichž by se nedopustil?“

„Specialista na infekční choroby, hvězda na knihkupeckých pultech, ale vědecky zdiskreditovaná, se vrací s novou publikací, v níž šíří další nepravdy a konspirativní tvrzení. V době pandemie se to ukazuje jako výdělečná činnost. Téměř stovkou tisíc prodaných výtisků u svého prvního díla tohoto typu velmi, velmi daleko předstihl své kolegy,“ píše L’Express.

Perronne tak pravděpodobně s příchodem pandemie ucítil možnost, jak nastarovat opět svou kariéru. Když ne vědeckou, tak alespoň autorskou. Lékař totiž byl v minulosti například předsedou specializovaného výboru pro „přenosné nemoci“ Vysoké rady veřejného zdraví. Ale už v roce 2015 publikoval kontroverzní studie týkající se lymské boreliózy. Jeho postoje nebyly ve vědecké obci přijaty a Perronne byl zatlačen do pandemie COVID-19 na okraj zájmu.

Zdroj: Deník.cz

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

17 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

2 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

3 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

4 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google