Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxHumor

Ne, ani vlasovce mízního neobsahují antigenní testy

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Náš web psal již několikrát o tom, že se šíří teorie o údajných parazitech, kteří se mají nacházet na povrchu testovacích tyčinek antigenních testů nebo na povrchu respirátorů a roušek. Jedna z konspiračních teorií tvrdí, že jde o tzv. „morgellony“, což jsou neexistující červíci. Druhá teorie tvrdí, že jde o vlasovce mízního.

Má to však jeden zásadní háček. Vlasovec mízní se v ČR vůbec nevyskytuje. Tento parazit žije v subtropech a tropech. Důvodem, proč se pravděpodobně šíří tento nesmysl je, že proti lymfatické filariáze (elefantiáze), kterou způsobuje tento parazit, pomáhá lék ivermerktin. Elafantiáza se v návaznosti na svého přenašeče objevuje také jen v zemích tropického a subtropického pásu, ale má zcela jiné příznaky než COVID-19.

V České republice je nejrozšířenější hlísticí parazitující na člověku roup dětský. Roup dětský je červ bělavé, bílé barvy, žije v tenkém a tlustém střevě. Samice je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Červ je tedy vidět i okem. Občas se v ČR objevuje i škrkavka dětská, která je ještě větší.

Znovu také připomínáme zkoumání Akademie věd ČR, která potvrdila, že na povrchu testovacích tyčinek žádní parazité nejsou. Zajímavé také je, že konspirační teoretici zároveň šíří informace o údajných parazitech a zároveň o tom, že testovací tyčinky obsahují nebezpečný ethylenoxid, který zajišťuje sterilitu. I tato informace je nepravdivá.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Funguje v Itálii systém sociálních kreditů? Jde jen o nepovinný bodový systém

Na sociálních sítích se šíří video od uživatelky „Anna Maria Píšová Zacharová“, který informuje o…

4 hodiny ago

Evropa nemusí být závislá na ruských hnojivech

Jak funguje prokremelská propaganda v ČR, si názorně můžeme ukázat na příspěvku facebookové stránky „Zemědělci…

23 hodin ago

Evropská unie vakcínu stáhla na základě žádosti AstryZenecy

Stále se šíří dezinformace, že o odebrání povolení k aplikaci vakcíny Vaxzevria vydala EU. Například…

1 dnem ago

Cyber Tabu – vzdělávací projekt TV Nova

Série čtrnácti krátkých videí, která vysvětlují chování informací na internetu a v našich mobilech. Originálními…

2 dny ago

Prokremelští aktivisté si nevymýšlí o smrti českých vojáků poprvé

Jak už jsme psali, na sociálních sítích se šíří fáma o údajné smrti 7 českých…

2 dny ago

Ne, manželka útočníka není z Ukrajiny

Na sociálních sítích koluje příspěvek, který tvrdí, že manželka střelce, který ve středu 15. května…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google