Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: KonspiraceMonitoring

Naznačuje „šokující statistika“, že není ani nebyla žádná epidemie?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Web Arfa.cz kdysi poměrně úspěšného bulvárního novináře Ondřeje Höppnera vydal článek: „Nová, šokující statistika: V České republice letos ZEMŘELO MÉNĚ lidí než loni a výrazně méně než předloni. Počítání mrtvých: Proč výsledky naznačují, že není ani nebyla ŽÁDNÁ epidemie?“

Ondřej Höppner v článku přesně ukazuje, jak se nemá zacházet s daty. Už v úvodním obrázku se dopouští manipulace s grafem, kdy téměř totožná čísla znázorňuje mnohem menším sloupkem.  Höppner si však především vybírá ze statistik jen to, co se mu hodí. Ve zprávě Českého statistické úřadu se totiž dočteme i další údaje, které věc uvádějí na pravou míru. „Data za rok 2020 však budou postupně ještě aktualizována o další došlá statistická hlášení o úmrtí a i meziroční rozdíl se tak ještě bude měnit. Ve srovnání s průměrným počtem úmrtí během prvních patnácti týdnů roku za období let 2011–2019 (34 312 úmrtí) je letošní počet zemřelých jen lehce nadprůměrný (o 0,4 %),“ píše Český statistický úřad.

Kde bude „zakopaný pes“ vysvětluje graf počtu zemřelých v 1.–16. týdnu let 2018, 2019, 2020 a průměr let 2011–2019. Zatímco úmrtnost mladších lidí klesala, úmrtnost lidí nad 65 let a především nad 85 je značně nadprůměrná. „Úmrtnost mladších lidí mohla klesnout vinou různých karanténních opatření. Pokud se v období na nějakou dobu zastavil veškerý život, klesla úmrtnost například na silnicích nebo při různých sportovních aktivitách. Podle jiných statistik klesl i počet úmrtí souvisejících s výkonem povolání. Autor článku tedy srovnává nesrovnatelné,“ upozorňuje sociolog Václav Malý.

Höppner také tvrdí, že nárůst není znám ani v jiných zemích. Z analýzy listu Financial Times však vyplývá, že počet obětí koronaviru může být o 60 procent vyšší. Ten nepracoval s počty nahlášených obětí covid-19, ale s počty všech úmrtí v době pandemie ve 44 zemích, které srovnal s počty úmrtí v letech před pandemií. Statistiky o úmrtnosti v těchto státech uvádějí nárůst o 122 000 mrtvých, na nemoc covid-19 ale v těchto zemích podle oficiálních hlášení zemřelo „jen” 77 000.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

6 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google