Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

NÁVOD: Jak hlasovat v komunálních volbách a nesplést se

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Blíží se termín dalších voleb. Tentokrát těch, které rozhodnou o dalším vývoji ve vaší obci, městě či městské části. 23.-24. září se v obcích po celé republice (kromě obcí, kde se nepřihlásil žádný kandidát), budou konat komunální volby do zastupitelstev obcí, měst a městských částí. Náš projekt je nestranický, ale podporujeme občanskou angažovanost. Proto si dovolujeme zveřejnit krátký návod, jak vyplnit hlasovací lístek a nesplést se. V komunálních volbách existuje mnoho variant, na stranu druhou je poměrně jednoduché se také splést a svůj hlas tím zneplatnit.

Varianty, které jsou platné

  1. varianta: zaškrtnout politickou stranu

První variantou je zaškrtnout jednu politickou stranu a více neřešit. V tomto případě dáváte hlas všem kandidátům kandidujícím za danou stranu či volební sdružení.

  1. varianta: zaškrtnout stranu/sdružení a kandidáty za jiné strany

Ano, i toto komunální volby připouští. Můžete zvolit svou oblíbenou stranu či sdružení a na dalších kandidátkách zaškrtnout pouze ty kandidáty, které znáte nebo jim věříte. Počet křížků nesmí přesáhnout počet zastupitelů v dané obci či městě nebo městské části. Může jich být ale méně. Pokud je v obci 17 zastupitelů, vy dáte hlas kandidujícímu hnutí a vyškrtáte například 5 dalších kandidátů, váš hlas dostává prvních dvanáct kandidátů strany/hnutí, které jste zaškrtli.

  1. varianta: zaškrtnout jen kandidáty

Můžete ovšem křížkovat i jen kandidáty, kteří vám jsou sympatičtí a nemusíte škrtat žádnou politickou stranu či volební hnutí. I toto je platný hlas. Opět je jen nutné si dát pozor, aby počet křížků nepřesáhl počet zastupitelů v dané obci, městě či městské části.

Varianta platná, ale…

Pokud dáte křížek volebnímu hnutí či straně, můžete si již vybírat jen z kandidátů, kteří kandidují za jiné volební uskupení. Pokud zaškrtnete kandidáty za uskupení, které jste již zaškrtly, hlas je platný, ale na křížky u kandidátů se nepřihlíží.

Varianty neplatné

Neplatnou variantou je, když na hlasovacím lístku zaškrtnete více kandidátů, než má zastupitelstvo, případně zaškrtnete hnutí a více kandidátů, než má zastupitelstvo. Počet zastupitelů v dané obci, městě či městské části najdete v úvodních informacích, které dostáváte s hlasovacím lístkem.

V tomto případě je neplatný hlas, protože je zde 19 křížků za předpokladu, že v obci je 17 zastupitelů

Neplatnou variantou je také, pokud zaškrtnete názvy dvou volebních uskupení. Je možné zakřížkovat jedno, nebo žádné, uskupení. 

Neplatnou variantou je ovšem pochopitelně i to, když odevzdáte prázdný hlasovací lístek.

Pro platnost hlasu je nutné křížkovat. Nekroužkujte, nefajfkujte. Lístek je nutné vložit do správné obálky, kterou dostanete při vstupu do místnosti, jako v kterýchkoliv jiných volbách. Pozor! Ve větších obcích a městských částech je hlasovací lístek oboustranně vytištěný.

Rekapitulace správných variant:

Nejste si i tak jisti? Tady je jednoduchý simulátor, který vám řekne, jestli vaše varianta je platná: https://volby.rovnou.cz/

Na závěr upozorňujeme, že v některých obvodech se budou zároveň konat i volby do Senátu Parlamentu České republiky.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

11 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

18 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google