Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

NARATIV: Chřipka letos zmizela

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V souvislosti s epidemií SARS-CoV-2 se začíná šířit narativ o tom, že se prý vůbec nemluví o sezonních onemocněních, především o chřipce. Má za tím stát přílišná pozornost, která je věnována onemocnění COVID-19. Tento narativ šíří například dezinformační web Arfa.cz, ale také například Hitrádio.

Státní zdravotnický ústav samozřejmě epidemiologickou situaci sleduje. O chřipkové sezoně 2020/2021 vydává pravidelné týdenní reporty. Nutné dodat, že chřipková sezona ještě nezačala. Například vloni se zvýšeným výskyt chřipkových virů začal objevovat kolem 51. týdne. Chřipka se šíří především v zimě, nejčastěji tedy v prosinci, lednu a únoru.

Že současná epidemiologická situace není zatím komplikovaná jinými respiračními onemocněními, lze přisuzovat také epidemiologickým opatřením. Ty samozřejmě brání šíření všech respiračních virů. Kvůli pandemii koronaviru také vrostl zájem o očkování proti chřipce. Právě argument, že se blíží chřipková sezóna je jedním z důvodů pro přílišné neuvolňování epidemiologických opatření. I v případě, že by přítomnost viru SARS-CoV-2 ve společnosti dále klesala, chřipková epidemie by mohla situaci v nemocnicích výrazně zkomplikovat.

Na závěr jedna dobrá zpráva. „Při onemocnění chřipkou nemůžete onemocnět covidem, protože při chřipce se vám v těle vytváří interferon, který přetrvává ještě přibližně tři týdny po odeznění onemocnění a po tuto dobu chrání jedince před koronavirem,“ vysvětluje MUDr. Igor Karen, člen Národní imunizační komise (NIKO) ministerstva zdravotnictví a Místopředseda pro profesní záležitosti Společnosti všeobecného lékařství ČSL JEP.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

11 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

19 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google