Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Muž z Ukrajiny osvobozen za incident v Brně

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Když jsme v červnu loňského roku mezi prvními napsali, že incident u brněnské přehrady se stal jinak, než jak šířila dezinfoscéna a bohužel i některá média, byli jsme za to kritizováni. Řeč je o smrti romského mladíka u Brněnské přehrady. Incident tehdy přerostl v protiukrajinské nálady, demonstrace a nahánění Ukrajinců skupinami Romů v Brně. Nyní se ukázalo, že se skutečně jednalo o sebeobranu. Alespoň podle názoru prvoinstančního soudu. Zda se státní zástupce odvolá, zatím není jasno.

K incidentu došlo na zastávce tramvaje u Brněnské přehrady loni 10. června večer. Tou dobou mířily davy lidí na populární ohňostrojný festival. Konflikt započal už v tramvaji, kde se skupina mladých lidí hlučně bavila, a dokonce i kouřila. Ukrajinec Roman Rohozin mladíky napomenul. Ty si pak na něj počkali na tramvajové zastávce a začali ho brutálně napadat.

Soud má za to, že čin nelze kvalifikovat jako vraždu či zabití a ublížení na zdraví, naopak byly zcela splněny znaky nutné obrany. „Na obžalovaného útočili tři muži, navíc za bílého dne, na ulici, kde si toho útoku nikdo nevšímal. Jak se asi musel cítit obžalovaný, zasypávaný ranami, když se ho nikdo nezastal,” zaznělo v odůvodnění osvobozujícího rozsudku z úst předsedkyně senátu Dity Řepkové. Obžalovaný byl podle soudu celou dobu tím, kdo se pouze bránil. „Obrana musí být silnější než intenzita útoku, aby byla úspěšná. Bránící se osoba použije cokoliv, co má v tu chvíli při sobě, jak dříve potvrdily soudní znalkyně,” dodala Řepková. Soudkyně Řepková po vyhlášení novinářům řekla, že je tragédií, že došlo ke smrti člověka, ovšem jednání obžalovaného nevybočovalo z limitů, které umožňuje právě nutná obrana. „I v Listině základních práv máte právo se bránit a chránit svůj život. Tohle nebyl nějaký zvláštní, extrémní případ v rámci nutné obrany. Pokud někdo útočí na člověka, tak by si měl být vědom, že se bude bránit, a to i prostředky, které se tomu útočníkovi nebudou líbit,“ vysvětlila soudkyně.

Osvobozující rozsudek není pravomocný, státní zástupce Petr Bejšovec si ponechal lhůtu pro odvolání.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

9 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

23 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google