Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Ministr financí Zbyněk Stanjura nechce zavést povinnost platit si zdravotní pojištění pro důchodce

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V komentářích na internetu, do e-mailových schránek a rovněž na Facebooku je sdílen údajný citát ministra financí Zbyňka Stanjury o tom, že prý chce, aby si důchodci platili zdravotní pojištění. V textu se šíří zpráva, že Stanjura hodlá seniorům údajně nařídit odvádět z důchodů zdravotní pojištění. Minimálně 4 tisíce. „Důchodci zneužívají zdravotní péči v ČR nejvíce z celé Evropy a neplatí ani korunu navíc,“ zdůvodnil svůj údajný záměr ministr financí Stanjura.

„Chtěl bych všechny poprosit, aby si dávali pozor na to, co čtou na internetu a nevěřili hned všemu, co někdo napíše třeba v komentářích. To, že někdo napíše, že někdo jiný něco řekl, tak ještě neznamená, že to opravdu řekl. Po internetu koluje řada řetězových mailů a falešných zpráv, které mají za cíl někoho poškodit nebo třeba stavět mladé lidi proti starým, vyvolat v někom strach a podobně. Teď se šíří informace, že prý chceme zavést povinnost platit si zdravotní pojištění pro důchodce. Ale je to samozřejmě nesmysl. Člověk se jen velmi těžce může bránit pomluvám a vyloženým lžím, jako v tomto případě. Nic takového jsem nikdy a nikde neřekl, nic z toho si nemyslím, nic z toho jsem nikdy nenavrhl a ani nenavrhnu,“ napsal Zbyněk Stanjura už v listopadu.

Stanjura před nástupem do funkce ministra vyloučil, že by v rámci snižování schodku státního rozpočtu mělo dojít ke snižování důchodů. „Jelikož zdrojem citátu není Zbyněk Stanjura, hledali jsme její původ i jinde. Poprvé se velmi podobně formulovaná zmínka o tom, že by důchodci měli platit zdravotní pojištění, objevila v diskuzi pod rozhovorem se Zbyňkem Stanjurou ze 17. října 2021, který zveřejnil server Novinky.cz. Jednalo se však o názor diskutujícího, nikoliv citaci Zbyňka Stanjury. Podobný text se pak začal šířit řetězovými e-maily a také na Facebooku v listopadu 2021 a již tehdy byl nepravdivě označen jako citace Zbyňka Stanjury, toho času kandidáta na ministra financí,“ píše Demagog.cz.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

2 hodiny ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

20 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google