Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Matouš Bulíř a jeho lež o Ukrajině

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Matouš Bulíř je vůdčí osobností nacionalistického hnutí První republika a na Facebooku šířil už řadu dezinformací. V novém statusu opakuje lži o tom, že na většině území Ukrajiny je bezpečno a argumentuje, že se Ukrajina vůbec nesnaží poskytnout ubytování svým vlastním uprchlíkům a bere jako standard, že utíkají ven ze země. Například do České republiky.

Ve skutečnosti bylo vnitřně vysídleno více obyvatel, než uprchlo ze země. V důsledku ruské invaze bylo na Ukrajině vnitřně vysídleno přes osm milionů lidí, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). O tři miliony méně uteklo do zahraničí.

Existují desítky záznamů, jak ukrajinská armáda řídila evakuaci lidí z Donbasu do relativně bezpečných oblastí. Ruská armáda navíc zničila v bezpečných částech země infrastrukturu. Na plno tedy nefungují nemocnice, školy, podniky, lidé nemají příliš velkou šanci najít práci a podobně. Naopak v České republice je poptávka po (levné) pracovní síle.

Pokud by se český podnikům podařilo místa naplnit, české ekonomice to naopak pomůže. Mohlo by to pomoci zpomalit například i inflaci. V současné době totiž podniky nedostatek pracovníků kryjí přesčasy zaměstnanců. Těm však musí vyplácet příplatky. Pokud by se podnikům podařilo místa naplnit, klesnou jejich náklady na zaměstnance a budou mít méně důvodů své produkty nadále zdražovat. Zvýšila by se i produkce a tedy i potencionální zisk firem. Stát by tak přirozeně vybral i více na daních a vyšší výběr by mohl investovat i na pomoc občanům ČR.

Aktualizace 11. března 2023: Činnost hnutí První republika byla pozastavena na základě rozhodnutí soudu. Hnutí nedodalo zprávy o hospodaření.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

14 hodin ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

19 hodin ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

2 dny ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

3 dny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

3 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google