Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Martin Koller znovu lže. Migranti z Ukrajiny v ČR nepáchají ve velkém trestnou činnost

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Více než 10 tisíc sdílení má na Facebooku projev Martina Kollera na jedné z „alternativních“ konferencí. Na úvod si řekněme, že Martin Koller je údajný analytik, který léta žil v Rusku a naprosto zřejmě neustále šíří ruskou propagandu. Když ve videu hovoří o korupci na Ukrajině, tak je nutné říci, že Ukrajina patří skutečně k nejzkorumpovanějším zemím v Evropě, ale právě až za Ruskem, pokud Rusko do Evropy můžeme počítat.

Kromě toho, že ve videu nazývá Ukrajince fašisty, což je známá lež ruské propagandy, tvrdí, že v ČR bují organizovaný zločin z Ukrajiny. V červnu vyšla zpráva, že policie v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny nezaznamenala nárůst trestné činnosti, řekl po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu novinářům tehdejší policejní prezident Martin Vondrášek. U Ukrajinců převažují především přestupky. Policisté obdrželi 780 podnětů v souvislosti s válkou na Ukrajině, hlavně kvůli nenávistným komentářům na sociálních sítích.

„Cizinci se dopustí na našem území přibližně 9,5 procenta objasněných trestných činů a občané Ukrajiny 2,5 procenta. Dva až tři roky nazpátek se ta čísla téměř nemění. Teď bude opravdu potřeba v čase sledovat, jestli se objem trestné činnosti spáchaný cizinci nebo občany Ukrajiny dramaticky mění, nebo nemění. My teď máme občanů z Ukrajiny dvakrát tolik. Takže přirozené je, že z té skupiny lidí, kteří k nám přišli – zdůrazňuji z 290 tisíc jsou ze 77 procent ženy, ze 40 procent lidé pod 18 let –, tady budou lidé, kteří se budou dopouštět trestné činnosti. Nesmí tady ale být nepoměr v historickém srovnání a minimálně teď v prvních týdnech registrujeme opravdu jednotky případů. Žádný dramatický nárůst, v žádné lokalitě ani v žádném typu trestné činnosti,“ řekl Martin Vondrášek.

Co se týká organizovaného zločinu, média upozorňují více na ten páchaný Rusy. Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

5 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

23 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google