Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Manipulace Miloše Zemana v inauguračním projevu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Veřejností otřásl nestátnický projev Miloše Zemana při jeho inauguraci ve čtvrtek 8. března. Prezident Zeman se v něm opřel například i do novinářů, včetně veřejnoprávní České televize. To je věc známá. I v inaugurační projevu se však nevyvaroval mnoha výroků, které možné nejde považovat za nepravdy či minimálně zavádějící.

Miloš Zeman v projevu mluvil o snaze o manipulovat veřejným míněním a to ze strany mediálního domu Economia, vlastnící například Hospodářské noviny či týdeník Respekt, jak jsme již psali, opřel se též do České televize. V té samé pasáží však dále pokračoval výrokem: „Tak tedy prvním takovým příkladem je výrok jednoho komentátora, který rozdělil českou populaci na občany a obyvatele. Občané jsou ti, kdo mají správně názory a uvědoměle hlasují. Obyvatelé jsou ti ostatní.”

Ve skutečnosti komentátorem není nikdo z České televize, ba ani nikdo z „Bakalova mediálního impéria”, ale je to Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo, bystrý glosátor, který uchází za největšího znalce poměrů v ČSSD. Řady prezidentových nepřátel se rozšiřují o další médium nezávislé ani na prezidentovi, ani na premiérovi. „Komentář Alexandra Mitrofanova opravdu rozděluje občany a obyvatele, občany ale nespojuje se „správnými názory“, jak tvrdí prezident, ale s vlastnostmi jako zájem o společnost, snahu o pochopení jejího fungování, ověřování informací a nepodléhání autoritám, které o něm mají rozhodovat. Jelikož posouvá Mitrofanův výrok do jiné roviny, je prezidentův výrok hodnocen jako zavádějící.“

Citace z článku Mitrofanova: „Pestrá je paleta Zemanových voličů. Přesto mají společný rys. Jsou obyvateli, nejsou občany. Aby mě nikdo nechytal za slovo, v úředním slova smyslu občany samozřejmě jsou. Mají občanské průkazy a všechna práva, která stát zaručuje, včetně práva volebního. Jenže skutečným občanem, tedy zdrojem demokracie může být jen člověk, který se o stav společnosti zajímá, snaží se pochopit, jak funguje, nevěří tlachům a lžím – a především nad sebou nestrpí vůdce, který o něm rozhoduje,“ dodává Demagog.cz.

Najít druhého komentátora bylo asi o tři minuty zapeklitější. Prezident při inauguraci řekl, že: „Nu a jako druhý příklad bych rád uvedl jednoho dalšího komentátora, který už po skončení prezidentské volby vyjádřil naději, že v nejbližších pěti letech zemře půl milionu mých stoupenců a že díky tomu bude voličská mapa za pět let poněkud jiná.“

I tento výrok je silně překroucený. Tento komentátor není už vůbec novinář, ale je to politolog Jiří Pehe a nevyjadřoval žádnou naději, nýbrž suše konstatoval demografický vývoj. Mluvil o tom v rozhovoru na Respekt.cz, konkrétně takto:

„Navíc je tu zmíněný demografický vývoj, který se projevil už od minulé volby. Před pěti lety vyhrál Zeman nad Schwarzenbergem o 800 tisíc hlasů, tentokrát je to o 150 tisíc hlasů. Zemanovi voliči odcházejí a do volebního cyklu přicházejí mladí lidé. Za pět let půl milionu starých odejde a půl milionu přijde. Situace není pro postkomunistický tábor příznivá.“

 Jiří Pehe tedy vůbec nevyjadřuje naději nebo si to snad přeje. Vyjadřuje se jen k demografickému vývoji.

Za nepravdivá jdou považovat i další výroky z inauguračního projevu. Podle Demagog.cz prezident mluvil desetkrát pravdu, pětkrát nepravdu, ve dvou dalších případech jde jeho výroky považovat za zavádějící.

Ve spolupráci s Romanem Jourou napsal Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 hodiny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

9 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google