Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Lidové noviny opouští pět novinářů kvůli fake news od Babiše

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Pět novinářů končí v redakci Lidových novin, které vydávají tištěné noviny a také publikují články na webu Lidovky.cz. Konkrétně jde o Petru Procházkovou, která končí v deníku po pětadvaceti letech. Dále pak přímo v návaznosti na kauzu fake news okolo syrských dětí, která byla redakci podsunuta přimo osobami okolo premiéra Andreje Babiše, končí ještě Ivana Milenkovičová a šéf zahraniční redakce Milan Rokos. Již v pátek podali výpověď Vojtěch Gibiš a Šárka Kabátová, ti už ale byli delší dobu rozhodnuti a kauza pro ně byla spíše onou „třešničkou“ na dortu.

 „Minulý týden se objevil v Lidovkách text od jisté doktory Horákové, který podporoval pozici premiéra Babiše v kauze syrských sirotků. My jsme s kolegyní zjistily, že ten text je podivný, a následně jsme zjistily, že ten text jsou fake news. To, že se v novinách objeví falešná zpráva, je chyba, která se ale stává. Podstatnější bylo zjištění, jak se ten text dostal do novin. Byl nám totiž poskytnut z týmu premiéra dva dny před schůzkou s aktivisty a europoslankyní Šojdrovou, kde se mělo o sirotcích jednat,“ vysvětluje pro Nový deník Petra Procházková. Falešný článek si jde přečíst zde.

Šéfredaktor István Léko se brání, že článek hned Lidové noviny stáhly. „Jakmile jsme v redakci získali pochybnosti o důvěryhodnosti autorky, stáhli jsme ho. Osobně se za zveřejnění nedostatečně prověřeného textu omlouvám a zasadím se o to, aby se podobné chyby neopakovaly. Chci kategoricky prohlásit, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem,“ píše István Léko.

Největší problém spatřuje Procházková v tom, že z Lidových novin se stalo periodikum obhajující jeho názory. „Největší problém je to, že v Lidových novinách měl takto vyjít text, který byl zcela jasně podporou Babišova postoje a byl účelově zařazený do novin dva dny před zásadní schůzkou premiéra Babiše a europoslankyně Michaely Šojdrové. Já to hlavně považuji za naprostý podvod na čtenáře. A toho já se nemůžu účastnit,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Vyjádření publikovala na svém Facebooku i Ivana Milenkovičová. „Domníváme se však, že skutečný problém nepředstavuje to, že by LN a Lidovky.cz „naletěly“ T. Horákové či osobě, která text jejím jménem publikovala, nýbrž to, za jakých okolností se tento článek do redakce vůbec dostal. Považujeme za nezbytné vyjasnit, za jakým účelem, kdy a prostřednictvím koho byl text redakci zaslán a komu konkrétně byl adresován. Zvláště v atmosféře vyhrocené veřejné diskuse na toto téma je třeba vyjasnit, proč nebyl text podroben standardním mechanismům interní kontroly. Zároveň apelujeme na vedení redakce, aby doložilo, v jaké podobě byla získána reakce A. Babiše pro článek “Taťjana Horáková: tajemná lékařka s týmy chirurgů, kterou nikdo neviděl”. Jmenovitě to, kdo z členů redakce s A. Babišem či jeho spolupracovníky za tímto účelem komunikoval a zda bylo jeho stanovisko pouze doplněno do připravovaného textu, nebo byl jemu či jeho spolupracovníkům celý text zaslán k revizi, případně upraven na základě pokynů A. Babiše či jeho spolupracovníků,“ píše se ve společném prohlášení Petra Procházková, Ivana Milenkovičová a Milan Rokos.

Vojtěch Gibiš a Šárka Kabátové své odchody zatím nekomentují. Z jejich facebookových profilů je ovšem znát, že s postoji Petry Procházkové, Ivany Milenkovičové a Milana Rokose souzní.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

43 minutami ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

19 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

23 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google