Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HumorMonitoring

Konspiračním teoretikům zamotal hlavu i aprílový článek

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ještě jednou a naposledy se vrátíme ke konspiračním teoriím týkajícím se saharského písku (nebo saharského prachu), který znečistil ovzduší i v České republice o Velikonocích. Jak jsme již psali, není neobvyklé, že saharský písek obsahuje i magnetické úlomky, protože písek je směs drobných kamínků různého původu. Některé úlomky tedy mohou být magnetické. Navíc na površích (jako je třeba kapota automobilu) se mohl smíchat s jinými magnetickými látkami.

Zároveň je i nesmysl, že se jednalo o cizorodou látku uměle vypuštěnou do ovzduší (chemtrails). Podle Ondřeje Vlčka z Úseku kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu se v porovnání s běžným zimním obdobím jednalo o vyšší koncentraci polétavého prachu. Podotkl, že saharský písek u nás byl sice i v minulosti, nikoli ale tak dlouho a v takovém rozsahu. Příčinou bylo slunečné počasí s velmi silným nárazovitým větrem.

V této souvislosti je nutné také zmínit, že konspiračním teoretikům zamotal hlavu i článek na webu In-počasí z 1. dubna. Zjevně aprílový žert vzalo mnoho lidí vážně. Článek hlásal, že „Česko nepokryl saharský prach, ale vesmírný prach ukázala překvapivá měření“. Hned v úvodu článku je přitom upozornění, že „článek byl vydán prvního dubna – na apríla a není tak skutečný.“

I tak však tento článek vzalo mnoho lidí vážně a že jde o saharský písek na základě něho zpochybnili. Například lidé okolo Volného bloku Lubomíra Volného věc začali šířit jako fakt.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jakub Jašek dál obdivuje Wagnerovce

Někteří lidé nechápou například 5 a půl letý trest pro Tomáše Čermáka za vyhrožování. Prokremelští…

10 hodin ago

Lenka Tarabová opět straší sraženinami. Google ukazuje, že je to džem

Lenka Tarabová ze spolku Resetheus je známa šířením dezinformací. Nyní si vymyslela, že sraženiny očkovaných…

15 hodin ago

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

1 dnem ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

1 dnem ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

2 dny ago

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google