Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

KOMENTÁŘ: Jak může Ivan David vyhrát evropské volby?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Pro platformy šířící dezinformace představuje spojení s politiky vítanou příležitost pro zviditelnění a legitimizaci. Pro politiky se zase jedná o způsob, jak oslovit určité skupiny voličů. Kandidatura předního konspirátora Ivana Davida za SPD do Evropské parlamentu není v tomto ohledu překvapivá a i přestože má pouze omezené šance na úspěch, může výrazně ovlivnit předvolební debatu.

Bývalý ministr zdravotnictví a bývalý člen ČSSD Ivan David se na alternativní mediální scéně pohybuje již delší dobu. Web Nová republika, jehož je vedoucím redaktorem, existuje od roku 2013 a v rámci alternativních médií představuje relativně důležitého hráče vzhledem k schopnost agregovat články, které vyšly na ostatních platformách a tím pádem stimulovat jejich cirkulaci v informačním prostoru. S Davidovými názory se čtenář může seznámit například v jeho rozhovoru pro DVTV.

Pro stranu SPD platformy typu Nová republika představují vítaný prostor pro (nerozporovanou a rozsahově víceméně neomezenou) prezentaci postojů ve formě politických prohlášení, rozhovorů či citací převzatých z facebookových postů. Vedle Facebooku tak alternativní média představují pro politiky SPD důležitý nástroj pro oslovování voličů. Nepředstavují však pouze prostor pro vyjadřování, avšak také prostor pro mobilizaci podporovatelů – většina komentářů zde publikovaní je k SPD pozitivní a nebylo výjimkou ani doporučení tuto stranu volit. Jak však ukazuje série článků na prominentním dezinformačním webu Aeronet, v nichž je SPD ostře kritizována, tato skutečnost nemusí platit vždy a všude.

Skutečnost, že se tato symbióza postupně přetaví v plnohodnotnou spolupráci, vlastně není vůbec překvapivá. Například již v senátních volbách na podzim 2018 SPD nominovala i další osoby, jejichž komentáře se na webech šířících dezinformace objevují pravidelně. Je tedy možné konstatovat, že extrémisté a konspirátoři alespoň vyložili karty na stůl a otevřeně se přihlásili ke stejnými politickým cílům.

Přítomnost lidí jako je Ivan David v předvolební debatě však může být problematická, jelikož hrozí, že rétorika plná dezinformací, konspirací a manipulací, která zůstávala omezená na okrajové platformy, dostane prostor i v mediálním mainstreamu. A pak už záleží jenom na schopnosti ostatních kandidujících subjektů a médií vykázat její nositele do patřičných mezí a nikoli začít se přiživovat na tématech, která přinesou do debaty. Před volbami do Evropského parlamentu pravděpodobně poznamenanými nízkou oblibou Evropské unie a tématem migrace, však může být pokušení hrát anti-unijní kartu, kterou pravidelně vynášejí platformy šířící dezinformace, příliš silné.

Samozřejmě se může opakovat situace z podzimu 2018, kdy samotný Davida na kampaň víceméně rezignoval (na webu Nová republika vyšlo před volbami pouhých 9 článků zmiňujících jeho kandidaturu) a obdržel zanedbatelných 2 318 hlasů. I pokud však SPD opět takto pohoří, mohou jejích kandidáti z řad konspirátorů přesto triumfovat, pokud se jim do veřejné debaty podaří vnést manipulativní rétoriku a témata, která by jinak cirkulovala pouze na alternativních médiích. Aby se tak nestalo, bude se muset mít expertní komunita, média a zejména kandidující subjekty na pozoru a nenaskočit na vlnu manipulací souvisících s EU, které se před volbami jistě objeví.

Jonáš Syrovátka

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Prague Security Studies Institute

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

5 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google