Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéPolitika

Když se z ministra zdravotnictví stane dezinformátor

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ministr zdravotnictví Jan Blatný během minulého týdne několikrát zopakoval tvrzení, že do statistik úmrtí na onemocnění COVID-19 se započítávají i oběti dopravních nehod. „My vykazujeme každého, kdo zemře i na autonehodu a má covid jako člověka, který zemřel na covid,“ řekl například ve čtvrtek ve sněmovně. Tyto slova zopakoval i v pořadu Otázky Václava Moravce.

Přímo v dokumentaci ministerstva zdravotnictví se přitom uvádí, že statistika bere v úvahu „úmrtí v důsledku klinicky odpovídajícího onemocnění u osoby s potvrzenou nebo pravděpodobnou nákazou původcem covid-19, pokud není přítomna jiná příčina úmrtí která s covid-19 nesouvisí (například úraz)“. O opaku hovoří ÚZIS, který dává za pravdu spíše Blatnému. Kdo má tedy pravdu?

Tyto výroky jsou při nejmenším zavádějící i proto, že těmito slovy bagatelizuje vysoký počet úmrtí na Covid-19. Ministra zdravotnictví však v této věci neúprosně dohánějí tvrdá data Českého statistického úřadu, která naposledy ukázala, že jenom v listopadu 2020 zemřelo v Česku o 76 procent lidí víc, než činí listopadový průměr za posledních pět let. V říjnu činil tento rozdíl 53 procent. V absolutním vyjádření zemřelo v říjnu a listopadu celkem o 11 660 lidí víc, než činí pětiletý průměr za tyto dva měsíce. Statistiky úmrtí na covid-19 přitom zaznamenaly za tu dobu „jen“ 7 841 zemřelých.

Například expert Jan Kulveit z Oxfordské univerzity upozornil, že tato nadúmrtnost přímo koreluje s úmrtími v souvislosti právě s koronavirem. „Přímo a kauzálně. Spekulace o jiných důvodech, proč mohli umřít, jsou většinou někde na škále mezi ‚velmi nepravděpodobné‘ po ‚totální fantasmagorie‘. Alternativní příčiny úmrtí by musely mít tu vlastnost, že velmi přesně kopírují epidemii covid, s efektem v řádu týdne či dvou,“ napsal Kulveit.

Na stejný statistický fenomén upozorňuje i sociolog Daniel Prokop. Ve stejném období od října do konce roku 2020 zemřelo o 13 tisíc lidí více. Ministerstvem evidovaný počet je přitom okolo 9 tisíc.

„Dnešní výroky ministra Blatného v OMV o úmrtích na covid jsou kolosálním přešlapem, v rozporu s fakty a počtem nadúmrtí. Pokud by to bylo tak, jak říká, respektive jak chápou jeho výroky média (“Přímo na covid zemřela jen třetina vykázaných obětí” ) měl by okamžitě navrhnout zrušení všech opatření. Jeho úkolem není  jen chránit přetížené nemocnice, ale i lidské životy. Mrzí mě to i proto, že jsem se ve středu vyjádřil pro předtáčený pořad ČT, který asi bude dnes večer vysílán, kde jsem se ho de facto zastával, protože vím, jak je těžké dobře v těchto náročných měsících komunikovat.  Na obrázku vidíte jak hluboký propad nadúmrtí představují pro dožití. Můžeme spekulovat o příčinách, ale je to jednoduché jak facka – kdyby nebylo covidu, nebyla by tato nadúmrtí,“ povzdechl si šéfredaktor zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

20 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google