Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komentář

Kdo by garantoval mír?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Počínaje prezidentskou kampaní se ve veřejném prostoru hodně spekuluje o vyjednání míru mezi Ukrajinou a Ruskem. Začala to dezinformační kampaň Andreje Babiše prohlášeními , že vláda a Petr Pavel nás chtějí zatáhnout do války a Andrej Babiš je ten, který chce vyjednat mír.

U této příležitosti je však nutné i zdůraznit, že jakkoliv slovo mír zní krásně a honosně, bavíme se o míru s mocností, které se nedá věřit. Rusko porušilo Budapešťské memorandum, ve kterém garantovalo územní celistvost Ukrajiny. Rusko porušilo Minské dohody. Rusko neustále lže například o sestřelení civilního letu MH-17 nebo o masakru v Buči. Zkrátka, Putinovu režimu se v ničem nejde věřit.

Na stranu druhou tahle válka nemůže trvat do nekonečna. Ukazuje se, že Rusko nemá sílu změnit režim na Ukrajině a dobýt velká města. Neuspělo u Kyjeva, neuspělo u Charkova, neuspělo u Chersonu. Jen Mariupol dobylo za cenu zničení celého města. Ukrajinská armáda však nemá na to zcela vytlačit armáda Ruska ze svého území. S ofenzivou například na okupovaném Krymu ani nezačala. Z toho plyne, že tahle válka může skončit nějakým „patem“, pokud nebude trvat do nekonečna. Druhou variantou už je jen kapitulace jedné ze stran. Ukrajina k ní nemá důvod a Putin se k ní zřejmě nechystá.

Protože se ovšem Rusku nedá věřit v ničem, je také nutné říci, že by někdo musel být garantem míru na Ukrajině. Mohla by to být OSN? Možná, ale OSN nemá žádnou svou armádu. A zeptejme se, kdo v současné době má takovou sílu, aby byl schopen monitorovat situaci na tak velkém území jako Ukrajina? V podstatě to jsou jen armády NATO a možná Čína, několik arabských státu a Izrael. Pravděpodobnost, že by například Brazílie a Argentina hlídala mír na Ukrajině, je nízká. Případná mírová smlouva tedy paradoxně zapříčiní účast českých vojáků na Ukrajině. Na zaminované Ukrajině. Ruská agrese na Ukrajině nás bude stát něco i po případném vyhlášení “patového” výsledku války. Jsou si toho zastánci „patu“ vědomi?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

10 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

15 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

1 dnem ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google