Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Karel Čapek: Několikero kejklů černokněžnických

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Kdo chceš politicky čarovati a zejména tiskem černou magii provozovati, nauč se těmto kouskům, které ti mnohý užitek přinesou.

I. Umění, kterak kolem rohu stříleti.

Kdo chceš politicky čarovati a zejména tiskem černou magii provozovati, nauč se tomuto kousku, který ti mnohý užitek přinese. Kolem rohu stříleti znamená na jednu osobu mířiti a jinou vzdálenou osobu zasáhnouti. K tomu účelu je dobře tvář barvou si zakrýti a neviditelným se učiniti; na dotyčnou osobu pak musíš z boku udeřiti a kuli své náležitou faleš, jako hráči na kulečníku činívají, dáti; přitom pak nejasná slova pronášeti, která k oné osobě vzdálenější a zasaženu býti mající se nesou a vztahují. Jsi-li při tomto čarování přistižen, můžeš se zadušovati, že jsi tu první osobu zasáhnouti nemínil a na tu druhou osobu že jsi nikterak nemířil; čímž trestu ujdeš.

II. Umění, kterak v pařez se obrátiti.

Tento fortel tě může nezranitelným učiniti, kdykoliv bys v ouzkých se mohl octnouti. Když tě při tvých kouzlech lidé přistihnou, a žes jim zla natropil, počnou křičeti a tobě trapné otázky dávati, počni se tvářiti, jako bys nechápal, co říkají, odpovídej na otázky vedlejší, a svědčí-li kdo proti tobě, žes kradl, žaluj, že ti nectně spílá; mluv, jako bys náhle rozumu pozbyl a nemohl se s těmi, kdo tě chtějí trestati, vůbec žádnými slovy dorozuměti. I unaví se lidé, kteří na tebe dorážejí, a odejdou řkouce: “Do toho pařezu je marno holemi mlátiti.”

III. Umění, kterak z komára velblouda učiniti.

Stačí tvrditi, že někdo řekl, že slyšel vypravovat, že kdosi velblouda viděl. Nebo o velbloudu stále mluviti, ač komára jest viděti; což třiatřicetkrát se opakovati má, načež každý v komáru bude velblouda vlastníma ušima viděti.

IV. Kterak znovu a znovu pannou se státi.

Stačí po všech neřestech a po vykonání vší hanby na rohu stanouti, a že vše ne za peníze, ale pro dobro obecné, a aby hřích na světlo byl vytažen, se stalo, mocným hlasem tvrditi; i uvěří tomu mnozí a budou za pannu černokněžnou děvku a merhyni míti.

V. Kterak mnoha hlasy zároveň mluviti.

Tomuto kouzlu lze se takto naučiti: Něco nepodepsaně v oběh dáti, aby nikoliv že ten a ten, nýbrž že kdokoliv to napsati mohl, se zdálo; že celá obec tak mluví, hlásati, a proto sám neznám zůstati; kdokoliv pak tyto řeči opakovati bude, z toho vlastní svá slova citýrovati a jako mocně potvrzená a dosvědčená klásti. Takto jediný kejklíř stem jazykův mluviti může. Probatum est.

Lidové noviny 5. 2. 1927

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Karel Čapek

PhDr. Karel Čapek (9. ledna 1890, Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938, Praha) byl český spisovatel, intelektuál, novinář, dramatik, překladatel a fotograf.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

6 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

20 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google