Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

JUDr. Stanislav Křeček: Pohádka o zlých rektorech a hodném panu prezidentovi

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Zástupce ombudsmanky JUDr. Stanislav Křeček poskytl ve středu 31. října 2018 rozhovor Parlamentním listům oligarchy Valenty.

Mezi jinými otázkami dostal i tuto:

Jaký je váš názor na kritiku, že president svým chováním znevažuje význam stoletých oslav?“

Křeček odpověděl:

„Licitace s pozváním a nepozváním se mi nelíbí, ale trvám na tom, že onu Pandořinu skřínku vzájemných vztahů presidenta a politiků otevřeli ti, kteří jako první, neschopni se mířit s volbou, která nedopadla podle jejich přání, první odmítli pozvání presidenta k účasti na společném slavení státních svátků. A potom, již jak to u otevřených Pandořiných skříněk bývá, se nenávist a zloba rozlétly do širého světa…“

Pan Křeček je věrným zastáncem Miloše Zemana a samozřejmě jej hájí, jeho tvrzení ale není v souladu se skutečností. Jak uvádí například server Novinky.cz v článku „Urazil jsem se, vysvětlil Zeman nepozvání rektora Beka“ z 25. října 2013, tedy krátce před prvními hradními oslavami založení Československa v Zemanově režii, měla se situace zcela jinak:

Prezident Miloš Zeman na páteční tiskové konferenci vysvětlil důvody, proč nepozval rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka a rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera na slavnostní akt na Pražském hradě u příležitosti státního svátku 28. října. Bek ho prý urazil, když zakázal Zemanovu přednášku z obavy před předvolební agitací.

Mikuláš Bek v září odmítl nechat Miloše Zemana vystoupit při jeho zářijové návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě. Prý se bál, aby tam Zeman před volbami neagitoval. To ale Zeman odmítl s tím, že na přednáškách na vysokých školách, ani na náměstích nikdy neagitoval.

„Považuji to za urážku hlavy státu a na tuto urážku jsem reagoval jeho nepozváním,“ vysvětlil Zeman.

Rektor Mikuláš Bek v pátek odpoledne řekl, že už se k celé záležitosti nechce vyjadřovat. „Už to nechci moc komentovat a eskalovat přes média. Začíná to být natolik groteskní, že to pomalu přestává stát za další komentování,” řekl Právu.

Později se na webu univerzity nicméně objevil dodatek, v němž rektor trvá na svém stanovisku o neutralitě univerzitní půdy a popírá, že by se odmítnutí přednášky dalo vnímat jako urážka hlavy státu. „Postup, který chrání politickou neutralitu univerzit, nelze podle něj (Beka) označit jako urážku hlavy státu,” stojí v prohlášení.

Rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libora Grubhoffera prý Zeman nepozval proto, že před několika týdny odmítl v souvislosti s okolnostmi kolem profesury Martina C. Putny svou účast při slavnostním jmenování profesorů v pražském Carolinu. „Když někdo odmítne jedno pozvání, je zcela jasné, že podruhé už pozván nebude,“ řekl Zeman.

Na jeho rozhodnutí reagovali další rektoři vysokých škol. 24 z celkových 26 se odmítlo akce zúčastnit.

Jak tedy vyplývá z textu článku a citací Miloše Zemana na tiskové konferenci, neúčast rektorů na oslavách 28. října 2013 nebyla jejich iniciativou. Podnět totiž vyšel přímo od prezidenta, který bere nesouhlas jako urážku majestátu. V Grubhofferově případě Zeman navíc zcela svévolně a nesmyslně dal do souvislosti s oslavami 28. října rektorovu neúčast na předávání profesorských dekretů v Karolinu, ačkoli slavnost byla, jak mi 5. listopadu 2018 potvrdilo oddělení vnějších vztahů a komunikace MŠMT, jako obvykle organizována ministerstvem školství, které i rozesílalo pozvánky. Prezidentská kancelář tedy nic neorganizovala a ani nikoho nezvala.

Jak se tedy zcela nesporně ukázalo, šíří pan Křeček zcela vědomě nepravdu, protože vůbec nešlo o to, že by se někdo nesmířil se Zemanovým zvolením. Rektoři také nebyli tím, kdo si jako první začal s „nezvaním“. Řeči Pandořině skříňce jsou nesmysl a ono zmíněné zlo se ve skutečnosti šíří z Hradu. JUDr. Křeček tímto bájením slouží pouze Miloši Zemanovi, nikoli pravdě. Za pohádky ovšem lze dostat i vyznamenání…

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

8 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google