Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jindřich Rajch vs. Rochelle Walenskyová a další z kontextu vytržené tvrzení ředitelky CDC

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Právník a člen hnutí Trikolóra Jindřich Rajchl tvrdil na svém facebookovém profilu, že CDC přiznala, že vakcíny proti koronaviru nebrání přenosu. Jde o vyjádření ředitelky CDC Rochelle Walenskyové. V statusu následně vyčítá odborníkům (a nám), že jsme tvrdili, že přenosu brání. Z článku je zřejmé, že Jindřich Rajchl zapomněl do své citace přiložit slovo „anymore“ (tedy už nezabraňují). „Pokud toto tedy pan Rajchl tvrdil před třemi měsíci, jak uvádí, jednalo se o nepravdivé tvrzení pro danou dobu. Před příchodem omicronu vakcíny dostatečně snižovaly i riziko přenosu,“ odvětil Antonín Šlajch z projektu Iluminátor. Situace se vyvíjí v reálném čase a je třeba postupovat podle nejnovějších nálezů a dat. Z prohlášení ředitelky CDC a dostupných dat je dále patrné, že vakcíny stále chrání před těžkým průběhem onemocnění a úmrtími, což zůstává hlavním aspektem ochrany.

Kromě vyjádření Rajchla se sociálními sítěmi rovněž šíří video, ve kterém vystupuje Rochelle Walenskyová, tedy ředitelka amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Ta údajně uvedla, že většina úmrtí na Covid-19 byla u lidí, kteří měli alespoň čtyři komorbidity. Tvrzení pochází z pořadu americké televize ABC News Good Morning America. Bylo však vytrženo z kontextu.

Ve třetí minutě rozhovoru (2:32) byla Walenskyová dotázána na způsoby, jak se vypořádat s dlouhodobou pandemií Covid-19 a zda jsou vakcíny účinné v prevenci závažných případů onemocnění Covid-19. Odkázala na studii provedenou na 1,2 milionu očkovaných osob.

Údaje uváděné ředitelkou CDC se tak týkají právě jen očkovaných lidí, kteří měli komorbidity a zemřeli na Covid-19. Údaje nezahrnují celkový počet úmrtí v důsledku Covid-19. Publikace, kterou citovala Walenskyová, zkoumala „rizikové faktory závažného průběhu onemocnění Covid-19 u lidí ve věku 18 let a starších“, kteří byli očkovaní v období od prosince 2020 do října 2021. Podle těchto studií všichni očkovaní lidé, u kterých se rozvinula závažná infekce Covid-19, trpěli čtyřmi nebo více komorbiditami / rizikovými faktory.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

5 hodin ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

6 hodin ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

11 hodin ago

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

1 dnem ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

1 dnem ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google