Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Studie

Jak trollové polarizují internetové diskuse

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Vědci z Oxfordu a Amsterdamu zkoumali, kolik času je třeba na polarizaci twitterové debaty. Petrohradské “Trollí farmě” na to stačí pár dní.

Pomocí nových výpočetních a statistických metod výzkumníci analyzovali účinky tweetrových komentářů trollů z IRA (Internet Research Agency) na průběh diskuse #BlackLivesMatter o rasových problémech. Výsledky ukázaly, že aktivita kremelských trollů měla hmatatelný dopad na celkové vyznění debaty.


Agentura pro výzkum internetu je ruská firma sídlící v Petrohradu. V ruském internetovém slangu je známá též jako „Trollové z Olgina“ nebo „Kremlbots“. Zabývá se podvratnými aktivitami ve prospěch ruských obchodních a politických zájmů ve světě. Vytvořila falešné identity na hlavních sociálních sítích, jejichž prostřednictvím zadává reklamu, organizuje diskusní skupiny i demonstrace, přispívá proruskými komentáři na on-line novinové stránky a poskytuje videohostingové služby. Roku 2015 zaměstnávala ve svém sídle v Petrohradu více než 1 000 lidí.

IRA se zviditelnila rozsáhlými operacemi, jejichž úkolem bylo ovlivnit veřejné mínění v Rusku, ale i v zahraničí. Nejznámější je ovlivňování voličů během amerických prezidentských voleb v roce 2016. Agentura z Petrohradu na to využívala síť falešných internetových účtů, webových stránek, jakož i lokálních zpravodajských portálů. Důležitou roli při tom sehrála i ruská vojenská rozvědka, která poskytla „hacknuté“ informace z prostředí americké Demokratické strany.


Hnutí Black Lives Matter protestuje proti policejnímu násilí vůči Afroameričanům a oslovuje velké množství podporovatelů, ale i odpůrce. Speciální vyšetřovací výbor amerického senátu zjistil, že falešné twitterové účty se při tomto tématu vyjadřovaly za obě strany diskuse a provokativními zprávami zvyšovaly nevraživost a agresivitu mezi oběma tábory.

Aktuální výzkum dokázal, že existuje vztah mezi polarizací a aktivitou IRA na Twitteru. Tento efekt se neprojevil okamžitě, ale po třech až deseti dnech po zmanipulování diskuse. Vrchol polarizace nastával v sedmém až devátém dni, pak už docházelo k poklesu na původní úroveň.

Polarizovaním twitterových zpráv dosáhla IRA vhodných podmínek pro šíření dezinformací. Ostrý rozpor mezi diskutujícími zvyšuje akceptaci falešných a zavádějících informací, které potvrzují již dříve nabyté přesvědčení, takzvané konfirmační zkreslení. Polarizace usnadňuje i opakované vystavení stejným nepřesným informacím. Výsledkem je, že argumenty jsou následně z diskuse vytěsněny.

Aktivita trollů se netýká pouze Twitteru. V roce 2018 bylo na síti Reddit identifikovano 944 účtů, které byly propojení s IRA a na této sociální síti vyprodukovaly 16 800 zpráv.

Konverzační vlákna iniciované IRA byly toxičtější než vlákna zahájené reálnými uživateli. Trollové častěji útočili na uživatele pro jejich identitu, rasu, politický názor a příslušnost k určité skupině.

Podle výzkumu je kauzální vztah mezi aktivitou ruské IRA a kvalitou debaty na internetu. Ve všech zkoumaných diskusích bylo dokázáno, že výsledkem aktivity trollů je, že argumenty nahrazují předsudky nebo zaujatost.

Článek vyšel původně na webu Antipropaganda.sk

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Share
Published by
Antipropaganda.sk

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

51 minutami ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

19 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google