Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Jak myslivci naletěli hoaxu aneb poplašná zpráva o vypouštěných vlcích, kteří se prý nebojí člověka

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Českomoravská myslivecká jednota nebo Svět myslivosti v pátek 3. ledna naletěli Milanu Chmelíkovi, který na svůj profil publikoval video, údajně dokazující to, že v našich lesích se pohybují vlci, kteří se nebojí člověka. Podle našeho zjištění za Chmelíkem jela i TV Nova a nebylo daleko od okamžiku, kdy se tato fáma objevila v Televizních novinách. Ve skutečnosti si Chmelík (úmyslně či neúmyslně) spletl vlka s československým vlčákem.

 „Dnes se někteří myslivci opět pokoušeli šířit poplašnou zprávu o vypouštěných vlcích, kteří se nebojí člověka. K podpoře tohoto tvrzení jeden z myslivců vytasil video, na němž je kromě něj v pármetrové vzdálenosti zachycen československý vlčák žeroucí pravděpodobně stržený kus zvěře. Tohoto psa však záměrně vydával za vlka bez plachosti, který se mu otřel o nohu (a přitom se nebál natočit video zády k “vlkovi”). Ano záměrně, myslivec přece musí umět rozeznat československého vlčáka od vlka. Video se samozřejmě dočkalo hojného sdílení mimo jiné i na profilech Českomoravské myslivecké jednoty a časopisu Svět myslivosti. Po mnoha desítkách pobavených komentářů od chovatelů československých vlčáků i samotných myslivců svůj příspěvek nejdříve smazala Českomoravská myslivecká jednota a posléze i autor videa. Byla by však velká škoda o tuto typickou ukázku šíření dezinformací o vlcích přijít,“ napsal v sobotu Jiří Beneš.

Československý vlčák je plemeno vzniklé zkřížením německého ovčáka a karpatského vlka. Československému vlčákovi koluje v těle 6,25 % vlčích genů. Od vlka se liší například velikostí čenichu, nebo tím, že vlk má odlišnou tvář díky dlouhým chlupům pod ušima, které rostou dolů a ven. Vlk je také zpravidla robustnější postavy a jeho pohyb je méně neohrabaný. Při chůzi vlk vždy klade zadní tlapu přesně do stopy tlapy přední, při běhu vlk ladně pluje vzduchem, zatímco pes se jím těžkopádně “prodírá”. Jedním z nejvýraznějších rozdílů je velikost vnějšího úhlu, což je úhel mezi linií určenou horním a spodním okrajem očního důlku a linií určenou horním okrajem lebky. U vlků je tento úhel velký 40 – 45 stupňů, zatímco u psů je to 53 – 60 stupňů.

Paradoxní je, že Milan Chmelík se poplašným videem přiznal ke spáchání přestupku, a to ke kouření v lese. Zákon č. 289/1995 Sb.(„Lesní zákon“) má v § 20 jasně uvedeno, že v lesích je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa.

Nutno však dodat, že pokud pes není Chmelíka, je to důkaz i o nezodpovědnosti majitele psa, který nechal v lese svého čtyřnohého mazlíčka požírat zvěřinu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

22 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google