Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: MonitoringStudie

Izrael jako důkaz, že vakcíny fungují, ne naopak

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Stále hodně lidí šířících dezinformace používá Izrael jako nástroj pro tvrzení, že očkování nefunguje. Například imunolog Jiří Šinkora ze Zdravého fóra dal do souvislosti třetí dávku vakcíny s růstem počtu nakažených.

Faktem je, že Izrael přistoupil k třetí dávce, protože tamní lidé vědí, co dělají. Ukazuje se, že dvě dávky vakcíny proti COVID-19 chrání téměř zcela mladou generaci. U starší se protilátky dříve vytrácí, ale i tak čísla ukazují, že hospitalizovaných je v Izraeli mnohem více neočkovaných. Samozřejmě i firma Pfizer přiznává, že účinnost jejích vakcín se s časem snižuje. Třetí dávka podle ní zvyšuje protilátky proti původnímu viru SARS-CoV-2 i proti variantám včetně delty.

Aktuálně v Izraeli v nemocnicích leží v přepočtu na milion obyvatel z řad starších 50 let neočkovaných 919 a 136 očkovaných, mladších 50 let neočkovaných 139 a 3 očkovaní. A pod 30 let věku tam neleží nikdo očkovaný a v nemocnicích jsou pouze neočkovaní.

Izrael nyní prožívá zhruba stejně silnou vlnu COVID-19 jako byla ta loňská koncem léta a ta na začátku tohoto roku. Počty úmrtí jsou však podstatně nižší. S největší pravděpodobností za to může očkování. Plně očkováno je v zemi přes 60 % lidí. 1. září bylo v Izraeli pozitivně otestován rekordní počet osob. Přes 20 tisíc nakažených v zemi nikdy nebylo. Čísla však začala prudce růst už na konci července. Počty úmrtí však naštěstí se nepřibližují posledním dvou vlnám. Momentálně jsou přibližně o 65 % nižší (za stejný počet dní). Přesto, že delta varianta je zřejmě smrtelnější než minulé varianty.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

4 hodiny ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

4 hodiny ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

9 hodin ago

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

1 dnem ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

1 dnem ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google