Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAXY: Papež neposlal do pekla V4 ani Salviniho a Dánové prý trestají proruskou názory vězením

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

„Bergoglio je v úzkých, aby se zachránil, rozjede ve velkém stylu uprchlíky. A stalo se, v dlouhém interview v Sole24ore. Tisíce pedofilních skandálů v katolické církvi po celém světě, homosexuální mafie v kurii, papež podle nuncia Vigana kryl amerického sexpredátora kardinála McCarricka, pomalu sílí i v církvi přesvědčení, že by měl odstoupit. Papež vyrazil k útoku a štítem jsou mu uprchlíci,“ začíná text hoaxu. Falešný výrok papeže zveřejnil český web Pravý prostor, přebral ho i portál pravdive.eu. Na slovenském internetu ho pak šířila Facebooková skupina „Politická a celospolečenská diskuse Přátel pana JUDr Vladimíra Mečiara“.

A jaká je pravda? Papež František měl podle autora hoax Libora Číhal „přímo“ obvinit italskou vládu a země Visegrádské čtyřky, text ovšem neobsahuje konkrétní výrok, který by to potvrzoval. Výzva k „otevření náruče“ a kritika těch, kteří nechtějí přijmout migrantů, ještě explicitně neznamená Františkovu předpověď o „pekelném“ osudu těchto států.

Zmínky o pekle se nacházejí pouze v titulku, ne v textu zprávy. Titulek je jednoznačně manipulativní, což však statisticky většině lidí stačí, aby článek olajkovali nebo převzali. Potvrzuje to studie zveřejněná na portálu Forbes , podle níž až 59 procent internetových čtenářů přebírá články, aniž si je přečetli.

„Papež vnesl do církve to nejhorší, co ji mohlo potkat – schizma. Křesťané proti křesťanům,“ uvedl Pravý prostor, který nerozlišuje mezi fakty a komentářem. František v rámci svého působení vícekrát apeloval na světové lídry i věřící, aby pomohli migrantům. Ve svém novoročním projevu například prosil , abychom „neuhasili naději v jejich srdcích a očekávání míru“. Podle papeže by to a na překonání současné krize je „nutná změna myšlení“ . Výroky namířeno vůči zemím V4 nebo šéfovi italského resortu vnitra ovšem z úst katolického lídra nikdy nezazněly.

Opravdu Dánové trestají proruskou názory vězením?

„Máte proruské názory? V Dánsku navrhují zákon, který může poslat občany do vězení.“ Tak zní nadpis článku na portálu AC24 z 13. října 2018. Podle něj dánským obyvatelům hrozí odnětí svobody na 12 let za jiný postoj nebo za to, že se prý jejich „vyjádření v průběhu předvolebních akcí budou lišit od oficiální pozice vlády“.

Identický článek se šíří i na ruské stránce Sputniknews a tématu se věnuje i portál Zem a Věk. Jako zdroj uvádějí komentář publikovaný 8. října 2018 v dánském deníku Berlingske , který má v záhlaví poznámku: „Toto je komentář. Vyjadřuje osobní postoj autora.“

Na jeho konci se nachází poznámka redakce o změně původního titulku, který zněl „Nový zákon: 12 let vězení za osočování Ruska“. Samotná redakce ho považovala za zavádějící a následně se rozhodla jej změnit.

Zákon na ochranu voleb

Článek na webu AC24 se odvolává na návrh zákona „pro boj s operacemi psychologického dopadu provedenými cizími výzvědnými službami.“ Návrh zákona s takovým názvem však neexistuje, předpokládáme, že se odvolávají na návrh ministerstva spravedlnosti o změně zákona s názvem Nelegální vliv . Ten není primárně zaměřen na ruskou propagandu, ale obecně na „ochranu proti zahraničnímu vlivu“.

Dánské ministerstvo spravedlnosti se chce tímto zákonem bránit vlivu cizích mocností na průběh voleb v Dánsku, resp. hlavně na ovlivňování voličů těsně před volbami. V této souvislosti poukazuje na možný vliv ruské propagandy ve volbách v USA, tak v pobaltských a skandinávských zemích.

Proto navrhuje udělit trest do 12 let odnětí svobody za ovlivňování veřejného mínění v období tří měsíců před volbami prostřednictvím jakýchkoliv tajných služeb ze zahraničí.

Soud přitom bude muset dokázat spolupráci obviněného právě se zahraniční informační službou, případně s propojením na tzv. fabriky “trollů” . Zákon také navrhuje potrestat lidi, kteří umožňují činnost zahraničních informačních služeb v rámci dánského teritoria.

Týká se masmédií a sociálních sítí, které vědomě šíří myšlenky a názory zahraničních informačních služeb, nikoli však uzavřených internetových fór či facebookových skupinách.

Zákon v šedé zóně

Autor původního komentáře Flemming Rose se pro slovenský deník SME vyjádřil, že návrh zákona považuje za „šedou zónu“ – není totiž jasné, co se stane osobám, které budou šířit informace z ruských médií.

Odvolává se také na historii a tvrdí, že takový zákon neplatil v Dánsku ani během hrozby nacismu či studené války . Dánské ministerstvo spravedlnosti se však v zákoně několikrát odvolává na základní právo svobody projevu, které nechce omezit, a zdůrazňuje, že trest se nebude týkat profesionálních novinářů. Podporu návrhu zákona vyjádřilo i několik organizací včetně dánských médií a Dánské unie novinářů.

Návrh ministerstva spravedlnosti není jediným krokem dánské vlády na ochranu před zahraničními vlivy. Ministerstvo zahraničí tento rok připravilo akční plán složený z 11 bodů na ochranu dánských voleb a demokracie.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

27 minutami ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

19 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google