Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAXY: 2500 Kč za demonstraci a Evropský superstát z pera TVP INFO

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Filip Fuchs na svém blogu na Idnes zveřejnil recesistický článek, který vypráví o tom, že dostal zaplaceno 2 500 Kč za účast na demonstraci proti Babišovi. Ačkoliv se v článku objevují absolutní absurdity jako: „přistoupila ke mně sympatická dívka (patrně vysokoškolská studentka) a se slovy: “Chcete si přivydělat?” mě k sobě téměř až přivinula. Celý zmatený a zaskočený nenadálou a zcela nečekanou přízní tak nádherného stvoření (dívka byla skutečně velice atraktivní) jsem pouze tiše hlesl: “Ano.” V ten moment mi dívka téměř až vrazila do ruky letáček s textem “Demisi!” a opodál stojící mladík přispěchal s transparentem “Babiše do koše!“

Nejabsurdnější část textu byla o výplatním místě v Týnské ulici. „V ten moment se celé – do té doby stojící, náměstí dalo do pohybu směrem do navazující Týnské ulice, k Domu U Zlatého prstenu, k předem avizovanému výplatnímu místu. Ač početný dav čítal odhadem několik tisíc lidí, vše probíhalo naprosto hladce a já jsem tak již ve 20:45 hrdě třímal v ruce svých 2 500 Kč (a odznáček s podobiznou George Sorose k tomu),“ dělá si legraci Fuchs. Absurdní je to z toho důvodu, že Týnská ulice je ze všech uliček kolem Staroměstského náměstí nejužší a několik tisíc lidí by se do ní ani nevešlo. Že jde o satiru je zřejmé i z ostatních jeho článků na jeho blogu.

Tuto evidentní recesi však sdílelo hodně lidí jako pravdu. Například neúspěšný kandidát za SPD na senátora Hynek Blaško. Článek zcela vážně převzal i konspirační web Tadesco.

Dezinformační web DT24 také publikoval článek s nadpisem: „Tuto informaci, která ovlivni nás všechny jaksi ČT24 zapomněla uvést. Čtěte, než bude pozdě.“

Píše se v něm, že: „Polská tv stanice TVP INFO informovala polské občany o tom, co EU, USA a NATO „upekly“. Samozřejmě, hlásná trouba protektorátního režimu v Praze, ČT24, nám, občanům České republiky, „zapomněla“ tuto informaci přinést. Na setkání Visegrádské skupiny v Praze předloží Frank-Walter Steinmeier devítistránkový dokument vzniku Evropského superstátu.“

Jako důkaz je předkládán dva roky starý článek uveřejněný státní televizí Polska TVP INFO.

Samotný fakt, že jde o dva roky starý dokument a dosud nebyly podniknuty jakékoliv kroky, je dostatečným důkazem k tomu, že se skutečně nic takového nechystá.

Absolutním nesmyslem je, že se jedná o společný dokument EU, NATO a USA. Dokument je pouze jakýmsi pracovním dokumentem dvou ministrů zahraničí. Zpracoval ho tehdy úřad ministra Franka Waltera Steinmeiera a také úřad Jeana-Marca Ayraulta. Frank-Walter Steinmeier je v současné době prezidentem Německa a nemá přímé pravomoci, jakkoliv ovlivňovat politiku EU. Ani Jean-Marc Ayrault v současné době již není ministrem zahraničí.

Co obsahuje skutečně dokument? 

Realita je jiná. Dokument není vyhlášením Evropského superstátu ani aplikací Nového světového řádu, nýbrž obecným návrhem společné strategie v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. Plné znění dokumentu naleznete zde (anglicky).

Lajkit dezinterpretuje a straší. Nejedná se ani o NWO, ani o přípravu na válku. Pomineme, že se jedná o článek anonymní a označuje vládu za „protektorátní“, to není až tak podstatné. Důležité je, že prostudujete-li si zmíněný dokument strategie, záhy zjistíte, že se o žádné velké drama nejedná.

A také není od věci přečíst si něco o systému rozhodovacího procesu v EU. V žádném případě nejde o něco, co zlá EU někde potajmu „upeče“ a pak nám prostě přikáže.

Co tedy návrh skutečně obsahuje?

  • Spolupráci armád suverénních států.
  • Výměnu zpravodajských informací a koordinaci činností státních zpravodajských služeb.
  • Vytvoření společné námořní síly.
  • Společnou ochranu Schengenského prostoru.
  • Rozšíření pravomocí evropského žalobce na organizovaný zločin (zlepšení mezinárodní součinnosti, podmíněno úpravou národních trestních zákonů).
  • Odstranění daňových zvýhodnění (tzv. daňových rájů) v rámci EU.

Dokument jako první v ČR začal šířit dezinromační web Lajkit a AC24. Blíže se dokumentu věnoval již v roce 2016 Petr Nutil.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

17 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

24 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google