Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: RNDr. Větvička – od té doby co toto veřejně publikoval, už nebyl v televizi vidět

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nehoráznou sprosťárnu šíří dezinformační weby Megazprávy.cz a Českoaktuálně.cz. Původcem hoaxu je zřejmě řetězový e-mail. Podle hoaxu se RNDr. Václav Větvička neobjevil poté, co prý veřejně publikoval texty proti migraci. Ve skutečnosti to není pravda. Václav Větvička nikdy nic takového nenapsal.

Text kdysi publikoval Ladislav Větvička. Ladislav Větvička texty ani nenapsal, použil jen známé „kopírovat“ a „vložit“. „Ladislav Větvička je svéráznou postavou ostravského regionu. Veřejnosti je znám převážně jako autor aktuálních postřehů a blogů na serveru iDNES a jako autor dvou knih. Ve svém díle využívá ostravského dialektu a slangu, ale neomezuje se jen na dění v ostravském regionu. Právě naopak. Ostrava je pro něj domovským místem,“ tak je představen na Československé bibliografické databázi. Jeho texty jsou často publikované také na dezinformačních webech jako Pravý prostorProtiproud nebo Bezpolitickékorektnosti.cz. To už samo o sobě svědčí o mnohém. Ve svém článku na svých stránkách, který se pak rozšířil i právě třeba na Pravý prostor, použil téměř tři roky starý text Otto Jurnečky z blogu Idnes.cz, který polemizuje se Stranou zelených, že prosazuje ekologickou udržitelnost v Evropě, ale nevidí největší ekologický problém, a to růst populace lidí. Zásluha na textu Ladislava Větvičky je, že dopsal krátký úvod a zmáčkl „ctrl+c a ctrl+v“. V příspěvku se například nachází i dezinformace, že Evropa je nejhustěji zalidněný kontinent. Ne, není. Nejhustěji zalidněný kontinent je (pochopitelně když se podíváme na počet obyvatel v Číně a Indii) Asie.

RNDr. Václav Větvička působil na televizních obrazovkách do dubna 2020. Nikdo ho samozřejmě necenzuroval, neměl ani důvod, protože nebyl autorem daného textu. Z obrazovek odešel z osobních důvodů. Přece jen mu je již krásných 82 let a tak odchod lze zcela chápat. Botanik Václav Větvička byl také dne 30. října 2019 oceněn Cenou předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) za popularizaci vědy. K ocenění mu gratulujeme.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

7 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

11 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google