Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Ředitel CDC přiznal před americkým kongresem, že v USA umírali lidé na Coronavirus dlouho předtím, než virus propukl v Číně

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Marek Pešl (pod pseudonymem VK) z dezinformačního webu Aeronet opět perlí. Vydal článek, ve kterém tvrdí, že „ředitel CDC přiznal před americkým kongresem, že v USA umírali lidé na Coronavirus dlouho předtím, než virus propukl v Číně.“ Samozřejmě se jedná o dezinformaci.

A jak to bylo tedy ve skutečnosti? 11. března 2020 ve Washingtonu hovořil před kongresem Robert Redfield, ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nákaz (CDC), aby informoval o šíření koronaviru SARS-COV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Je pravdou, že Redfield přiznal, že opakované testy zpětně prokázaly, že někteří pacienti, kteří byli dosud v USA považováni za oběti chřipky, ve skutečnosti zemřeli na COVID-19. Problém je v tom, že samozřejmě nemluví o období než virus propukl v Číně. Přepis celého tohoto slyšení v Kongresu je zde.

Co tedy bylo řečeno při slyšení v kongresu?

Čas 48:28:
„On February 29th, 60 days after the Chinese announcement, sadly, America lost its first victim to COVID-19.“

Překlad:

„Amerika ztratila první život 29. února 2020, tedy 60 dní po čínském oznámení první oběti.“

Report se slyšení naleznete zde.

Virus se objevil na konci listopadu 2019 ve městě Wu-chan v centrální Číně. První známý pacient začal trpět příznaky 1. prosince 2019. Čínská televize se poprvé hrozbě věnovala 12. prosince 2019.

Jako původní ohnisko nákazy se považuje velkoobchodní trh s mořskými plody Chua-nan v centru Wu-chanu. Není ale vyloučeno, že virus unikl z laboratoře zkoumající viry s nejvyšším stupněm nebezpečností BFSL-4, která leží jen 18 km od tržnice (tehdy se v laboratoři zrovna zkoumal velmi příbuzný koronavirus SARS-CoV) a následně se rozšířil na tržnici, kde zmutoval a přenesl se na člověka.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

8 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

21 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google