Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Na Slovensku začal fašismus aneb příběh z košické nemocnice

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Desítky tisíc sdílení má na internetu nahrávka, která tvrdí, že na Slovensku začal fašismus kvůli tomu, že nemocnice nutila ženu, aby podstoupila test na COVID-19. Údajně jí bylo vyhrožováno, že jí odeberou dítě. Problém ovšem je, že vše se odvíjí na výpovědi právničky Adriany Krajníkové a rodičky. Respektive od jejich telefonických rozhovorů.

Na gynekologicko-porodnické oddělení přijali v pátek večer 19letou pacientku v pokročilém stádiu těhotenství. Personál začal dělat standardní úkony před porodem. Rodička však podle vyjádření nemocnice oznámila, že si nenechá udělat test na přítomnost onemocnění covid-19, a odmítla také nosit roušku, čímž začala přípravy na porod komplikovat. „Pacientka celé hodiny odmítala komunikovat s lékaři a ostatním službu konající personálem, který ji s veškerou odbornou péčí s důrazem na její ochranu a ochranu dítěte poučil o aktuálním poskytování zdravotní péče,“ píše ministerstvo zdravotnictví s odvoláním na košickou nemocnici.

Žena zpočátku odmítala i možnost, že sice nebude muset absolvovat test, ale kvůli hygienickým opatřením ji izolují a personál s ní bude pracovat v ochranných pracovních prostředcích. Rodičku v tomto postoji podle nemocnice přes mobil instruovala advokátka Adriana Krajníková, která již několik týdnů povzbuzuje lidi na Facebooku, aby nenosili roušky, a dává jim „právně návody“, jak se prý mohou vyhnout sankcím.

Pacientka ve svém odporu k přetestování i nošení roušky vytrvala. Nakonec podepsala souhlas s hospitalizací a byla přijata v režimu, jako kdyby byla infekční. V neděli proběhl porod, který podle ministerstva dopadl dobře. „Dnes, v neděli 25. 10. 2020, pacientka porodila zdravé dítě, porod probíhal bez komplikací,” dodalo ministerstvo.

„Lékaři a personál porodnice zajali rodičku na zvláštním pokoji a pod nátlakem s tím, že bez podrobení se testu jí po porodu okamžitě odejmou dítě a izolují ho pro ni na neznámé místo,“ tvrdila Krajníková. Podle ministerstva v úvahu přicházel jen standardní postup, kdy dítě krátce po porodu není s matkou z důvodu dalších vyšetření. Odloučení dítěte od matky může být delší u rodiček, které jsou vedeny jako pozitivní na covid-19.

„U advokátů, jakožto i od ostatních právnických profesích je namístě vyžadovat velmi přísné nejen dodržování principů práva, ale i etického kodexu. Šíření dezinformací o ochranných opatřeních týkajících se pandemie je hrubě za hranicí takového chování, které bychom od advokáta očekávali. Pokud se prokáže, že advokát šíří nepravdy (zvlášť v souvislosti s opatřeními, které jsou důležité pro ochranu zdraví, jako například nošení roušek) a vyjadřuje se, že je to v rozporu se základními právy a svobodami, znamená to, že sám advokát se projevuje způsobem, kterým lidi odrazuje od toho, aby se chránili, opíraje se nepravdivě o principy práva. Takové chování advokáta považuji určitě za odsouzeníhodné, protože od advokáta se obecně očekává respektování práva a chování takovým způsobem, který by měl být spíše vzorem pro ostatní. Ne náhodou se advokát považuje za tzv. prodlouženou ruku spravedlnosti, a tedy svým povoláním by měl přispívat k tomu, aby spravedlnost byla naplněna,” reagovala ministryně spravedlnosti Maria Kolíková.

Lidi na Facebooku burcoval i poslanec Směru Ľuboš Blaha, který ve svém nedělním statusu také nekriticky převzal verze, které šířila Krajníková.

Zdroj: slovenský Denník N

Omediach.com

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem: Zabila…

2 hodiny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

9 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google