Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Miliónový chlívek se činí. A prachů má jak šlupek aneb příhoda z Jablonné nad Orlicí

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na sociální síti Facebook se začíná šířit status, jehož autorem má být Břetislav Olšer a má se týkat včerejší (4.6.2019) demonstrace Milion chvilek pro demokracii, které se účastnilo asi 120 tisíc lidí. Šlo o největší protest v historie samostatné České republiky a největší protest od roku 1989.

I o této demonstraci se začínají šířit hoaxy. Asi největší zásah má text, který pravděpodobně pochází, jak již bylo napsáno, od blogera Břetislava Olšera. Šířen je nejrůznějšími lidmi v nejrůznějších skupinách.

TEXT HOAXU:
Zdarec,

miliónový chlívek se činí. A prachů má jak šlupek. A teď něco tuty! O víkendu jsem byl v Jablonném nad Orlicí. A moje bývalá žena, která tam žije mi říkala, že tam obcházeli mládenci a nabízeli: lístek do Prahy a zpět, oběd + 1000,- za účast na úterním srocení. Takhle to dělají. Lístek do Prahy stojí z Jabla 220 kč. Zpátečka tedy pomalu 500,- +1000,- + cca 200,- za oběd takže jen z Jablonného cca 2000,-/ks. A ti borci to taky jistě nedělají zadarmo. Lída je poslala někam a neví o nikom z jejího okolí. Ale nějaké mladé jistě zlanařili. Kdo by se z tak dalekého lontu rád nepodíval grátis do Prahy? Takto se rozjeli po republice a organizují “spontánní” demonstrace.

Jestli jim to nebude vycházet, musíme se připravit na nového “studenta Šmída”. A když nepomůže vylhaný, dodají opravdovou mrtvolu. Sorošovci jsou toho schopní.

S pozdravem

František Kudláč“

(Konec citace HOAXU)

 

Náš web proto kontaktoval starostu městečka Jablonné nad Orlicí Miroslav Wágnera, který kandidoval za hnutí Nestraníci. Miroslav Wágner je dlouholetým starostou a Jablonné nad Orlicí je poměrně malinké městečko. Proto je tedy jasné, že místní lidi zkrátka už zná. V třítisícovém městečku by se nic takového neutajilo. A co nám tedy starosta města odpověděl? Pokud je mi známo, v našem městě nebydlí žádná paní Kudláčová (není vyloučeno, že po rozchodu s panem Kudláčem změnila jméno). Vzhledem k velikosti našeho města by se tato informace určitě neutajila,“ znělo v odpovědi na náš e-mail.

K této věci je nutné vzít i druhý nesporný fakt. V Jablonné nad Orlicí, stejně jako ve spoustě jiných měst, existuje vyhláška o zákazu podomního prodeje. Ve městě je zakázán i tzv. „pochůzkový prodej“, tedy nabízení i čehokoliv na ulici. Ve vyhlášce se pak píše, že v obou případech se nejedná jen o prodej, ale i „poskytování služeb“. Pokud by tedy někdo takový po Jablonné obcházel, určitě by se to dozvěděla městská policie a ta by následně, v rámci svých hlášení, informovala starostu.

Tento příběh je nesmyslný i z mnoha dalších důvodů. Například toho, že pokud se demonstrace účastnilo 120 tisíc lidí, organizace Milion chvilek pro demokracii by musela zaplatit účastníkům nějakých 240 milionů. Jak se lze přesvědčit z transparentního účtu organizace, pohyby na účtě se pohybují v řádu statisíců korun, maximálně nižších jednotek milionů. Na účtu je také možné se přesvědčit kolik taková akce stojí a pokud by někdo někomu platil „jízdé“, objevilo by se to v transakcích.

Na závěr několik fotek, které dokazují obrovský počet protestujících. Jiná falešná zpráva říká, že tam lidé jeli za kulturou (na koncert). O tom třeba zase v jiném článku.

Foto Vít Hassan
Foto Vít Hassan

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

5 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google