Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Koronavirus je podobný obyčejné chřipce

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Časopis Šifra vydal další článek zabývající se koronavirovou pandemií s názvem „Podle vědců z Oxfordu je koronavirus podobný obyčejné chřipce, není vážný a již dříve se jím nakazila velká část populace.“ Jak je pro tento konspirační časopis zvykem, jedná se o směsici pravdivých, zavádějících a vyloženě nepravdivých tvrzení.

Tak po pořádku. Je pravdou, že existuje studie britských vědců z Oxfordu, kteří tvrdí, že velká část lidí – konkrétně až polovina Britů – se už koronavirem nakazila. Co Vám však časopis Šifra už nenapíše, sama studie varuje, že „tento článek je předtiskem a nebyl recenzován. Uvádí nový lékařský výzkum, který nebyl dosud vyhodnocen, a proto by neměl být používán do klinické praxe.“

Časopis Šifra také neseriózně zachází s tvrzeními fyzioterapeuta a jednoho z nejuznávanějších expertů na lidské tělo profesora Pavla Koláře, který sice vyzývá, abychom to s opatřeními proti COVID-19 nepřeháněli, zároveň však jasně pro Reflex píše: „Rozhodně nechci situaci bagatelizovat a srovnávat onemocnění COVID-19 s epidemií chřipky, i když i při ní umírají stovky a tisíce pacientů. Naopak, uvědomuji si a velmi respektuji rozdíly. I když úmrtnost (podíl zemřelých na celé populaci) je u koronaviru stejná jako u chřipky, tak smrtnost (podíl zemřelých z celkového počtu nakažených) je vyšší, nakažlivost je také vyšší a průběh plicních komplikací je horší. Na straně druhé to není onemocnění, jež by mělo přinášet přehnanou obavu, až hysterii. Jinak se budeme chovat iracionálně jak na úrovni vlády, tak i individuálně, což může přispívat k negativním společenským, psychologickým, ekonomickým i jiným dopadům.“

Podobně nesprávně časopis Šifra zachází i s tvrzeními profesorů z Kliniky infekčních nemocí 3. LF UK Nemocnice Na Bulovce. Ti v článku pro Český rozhlas skutečně píší, že nemoc COVI-19 má podobné symptomy jako chřipka, jasně však vyzývají i k dodržování karantény. Autor článku Milan Vidlák opět jen používá argumenty, které se mu hodí.

Typickým příznakem onemocnění COVID-19 je suchý kašel a teplota. Nejhorší komplikací je pak zápal plic, ten se u vážných případů vyvíjí někdy kolem osmého, devátého dne. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí se inkubační doba pohybuje mezi dvěma a čtrnácti dny, některé případy nicméně ukázaly, že tato doba může být delší. To je další zrádnost viru. Chřipka má inkubační dobu 18-72 hodin. Dosud nejsou k dispozici žádné léky ani vakcíny a pravděpodobně nikdo v populaci není vůči této infekci imunní. Průběh onemocnění COVID-19 může být asymptomatický (bez příznaků) až závažný s pneumonií a úmrtím. Analýzou dostupných dat od pacientů s COVID-19 bylo zjištěno, že u přibližně 80 % případů onemocnění probíhá s lehkým průběhem, bez pneumonie nebo s nezávažnou pneumonií a většina nemocných se zotavuje.

Poměrně vysoká letalita (smrtnost) už je i v zemích, které dosud pandemii zvládali, jako například Německo. Ve středu 25. března činila smrtnost v Německu necelých 0,5 %, za týden překonala tzv. letalita jedno procento. Podle serveru local.de za to může především rozšíření nákazy mezi starší populací, která je nejohroženější skupinou.

Itálie je v počtu úmrtí na nemoc COVID-19 nejhůře postiženou zemí, registruje už na 13 155 obětí koronaviru a na 110 574 případů nákazy od prvního potvrzeného případu v zemi 31. ledna. Skutečný počet mrtvých z řad nakažených koronavirem je ale nejspíš v Itálii vyšší, než udávají oficiální statistiky, protože Itálie, stejně jako například Francie či Španělsko neeviduje v této tragické bilanci lidi, kteří nemoci podlehli doma či v domovech pro seniory, ne všem těmto obětem se totiž dělají testy na koronavirus.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 hodiny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

19 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google