Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Kamarád v lékárně koupil lék na koronavirus vyrobený v Rusku v roce 2019 (Arbidol)

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Přes 7 tisíc sdílení má video z Krymu. Nějaká žena tam koupila lék Arbidol a tvrdí, že je lékem proti novém koronaviru SARS-CoV-2. „Kamarád mi poslal video z Krymu koupili tam v lékarně lék na Korona virus vyrobený v Rusku v roce 2019 to je ale záhada Rusové mají lék dřív než přijde virus,“ zamýšlí se Václav Kohout.

Tak v prvé řadě, Arbidol není žádný lék proti novému koronaviru. Existují studie z Číny, že Arbidol mírní průběh virózy a přispívá k rychlejšímu uzdravení nemocných. Není to lék. Rusové ho spíše než na léčbu často využívají jako prevenci proti tomu, aby u nich nepropukla klasické chřipka. Daniel Růžek, který se zkoumáním léku zabývá, pro Info.cz mírní očekávání, že by Arbidol zcela likvidoval koronavirus SARS-CoV-2 a stal se tedy jakýmsi zázračným prostředkem proti současné pandemii COVID-19. Info.cz doplňuje, že případné využití tohoto léku v Evropě ale komplikuje fakt, že Arbidol není v EU registrovaný, používá se jen v Rusku a Číně.

A nyní k příbalovému letáku. Paní ve videu vytahuje příbalový leták, kde se píše o koronaviru. Pojďme se tedy podívat, co v příbalovém letáku skutečně je:

„Противовирусный препарат. Специфически подавляет in vitro вирусы гриппа А и В (Influenza virus А, В), включая высокопатогенные подтипы A(H1N1)pdm09 и A(H5N1), а также другие вирусы – возбудители ОРВИ (коронавирус (Coronavirus), ассоциированный с тяжелым острым респираторным синдромом (ТОРС), риновирус (Rhinovirus), аденовирус (Adenovirus), респираторно-синцитиальный вирус (Pneumovirus) и вирус парагриппа (Paramyxovirus))“
V překladu:
“Antivirový lék. Specificky inhibuje viry chřipky A a B in vitro (virus chřipky A, B), včetně vysoce patogenních podtypů A (H1N1) pdm09 a A (H5N1), jakož i dalších patogenů ARVI (Coronavirus) spojených s těžkým akutním respiračním syndromem (SARS), rinovirus (Rhinovirus), adenovirus (Adenovirus), respirační syncytiální virus (Pneumovirus) a virus parainfluenza (Paramyxovirus))“

ARVI je zkratkou pro velkou řadu onemocnění. Je to zkratka pro akutní respirační virový syndrom, v Čechách se používá spíše pojem akutní respirační onemocnění. Tyto choroby způsobují mimo jiné už dávno známé koronaviry. Připomeňme, že koronavirus je společné označení pro čtyři rody virů obsažených v podčeledi Orthocoronavirinae. U člověka vyvolávají některé druhy těchto virů běžná onemocnění (nachlazení), ale i závažnější virózy. V roce 2002 byl nově objevený Betacoronavirus, nazvaný SARS-CoV, zjištěn jako původce nemoci SARS. V roce 2012 byl objeven nový druh betakoronaviru, nazvaný MERS-CoV, který způsobuje obdobně závažné onemocnění MERS. Výrobce Arbidolu tedy věří, že lék může zmírnit tyto již dávno známé choroby.

Ještě se krátce zastavme u pojmu inhibuje. Inhibice je totiž v biochemii proces, kdy vazba určité látky způsobí snížení aktivity enzymu. Tím mírní reakci organismu. Tady znovu opakujeme, že nemoc neléčí.

Obdobné účinky jako Arbidol má pravděpodobně Plaquenil (Hydroxychloroquine). I on je schopný pravděpodobně průběh nemoci zkrátit a má výhodu, že je již schválený v EU. Ministerstvo zdravotnictví již vydalo nařízení, které lékařům zakazuje předepisovat pacientům lék Plaquenil na jiné indikace, než jaké jsou uvedeny v platném souhrnu údajů o přípravku. Ve vyhlášce také v neděli upravilo, kteří specializovaní lékaři ho mohou předepsat. Laboratoř Sanofi již nabídla miliony dávek francouzským orgánům. Používání antimalarik proti chorobě COVID-19 již začalo testovat i Švédsko. Látku chlorochin mohou používat dvě nemocnice ve Stockholmu, které mají zjistit její účinnost proti novému typu koronaviru. Používat ho budou především ve vážných případech. Podle švédské Agentury pro léčiva jde o přípravek, který se na léčení malárie používá už desítky let a je tak relativně jisté, že není škodlivý. Je tedy jasné, že v Evropě se bude jako první testovat lék, který je již schválený.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

6 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

23 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google