Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Hoax: EU chce zrušit písmeno Ř

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hoaxy a poplašné zprávy vznikají různě. Třeba i tak, že někdo nepochopí vtip. A tohle je jeden z nich.

Báječná vlastnost internetu je v tom, že ať už vypustíte do světa sebevětší pitomost, vždy se najdou lidé, kteří jí budou brát vážně. Platí to samozřejmě i o satiře a více či méně vydařených parodiích. A dnes se podíváme na jeden takový případ.

Čeká češtinu revoluce? EU chce zrušit písmeno Ř! Prý kvůli zjednodušení…

Web pravdive-zpravy.cz vydal zprávu o tom, že “Evropská lingvistická rada spadající pod EU jednohlasně rozhodla, že od letošního července ruší písmeno Ř.” A to proto, že “téměř nikdo tohle písmeno v Evropě nepoužívá a pro každého, kdo neovládá češtinu, je jeho výslovnost extrémně obtížná. ELR chce zjednodušit komunikaci tím, že problematické znaky a hlásky bude postupně eliminovat,” vysvětluje jazykovědec František Měch.

V článku se také dočteme, že Ř je jen začátek: “Vedle odstranění problematického písmene má ale celá akce ještě jeden důvod. Evropská unie chce pečlivě sledovat reakce Čechů a podle toho urychlit, oddálit, nebo třeba i úplně zastavit snahu odstranit E s háčkem. Jeho eliminace sice není na pořadu dne, ale v roce 2020 by mělo na půdě europarlamentu proběhnout další jednání Evropské lingvistické rady a je velká šance, že se bude probírat i tenhle český potížista.”

Nu  a této zprávy se chytil například známý konspirátor a provozovatel takzvané České nezávislé televize Petr Ortek na webu nwoo.org. Nápad na zrušení písmene Ř označuje za “bejkárnu” zplozenou chorými mozky v komisích EU, na což se můžete podívat ve videu v čase 22:14 či zde.

Jenže…

Pan Ortek si nedal ani tu nejmenší práci s ověřováním. Záhy by totiž musel zjistit, že nejenže žádná Evropská lingvistická rada neexistuje, ale zpráva samotná pochází ze satirického webu.

Totiž pravdive-zpravy.cz samy sebe uvádí takto: “Původní zpravodajství Prima COOL, které jako první přináší exkluzivní informace, jež jinde nenajdete. Všechna zde uvedená zjištění jsou na 158% pravdivá.”

Už jen zběžný pohled na samotnou agendu webu by měl každého, nejen konspirátora přesvědčit o tom, že to opravdu není relevantní zdroj. Posuďte sami: “Po KFC nabídnou rozvoz zdarma i taxíky! Stačí si přinést vlastní benzín.“, “Vlajkonošem Tibetu na olympiádě v Riu bude Miroslav Kalousek! Potvrdil ho Dalajláma!”, “Oprava lanovky na Petřín se protáhne. Pomůže Nepál, pošle své šerpy!” anebo třeba “Církev vydala aktualizované Desatero. Došlo na mobily, Facebook i orální sex.”

V neposlední řadě citovaný jazykovědec František Měch je postavou smyšlenou a pravdive-zpravy.cz ho využívají jako jakéhosi maskota a odborníka na všechno. Jednou je z něj návrhář a fashion designer, podruhé politický analytik, jindy zas zástupce Českého svazu ledního hokeje ve vedení IIHF, anebo třeba dopravní expert.

Stručně řečeno, blábolů o EU koluje spousta a tenhle se dá zařadit k obzvláště vydařeným bizarnostem. Bohužel se ale najdou i tací, kteří vezmou vážně jakékoli i sebevíc absurdní tvrzení o její zlotřilosti.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Petr Nutil

Žurnalista, autor knih Média, lži a příliš rychlý mozek a Jak neztratit rozum v nerozumné době, zakladatel manipulatori.cz.. Podpořte mě na Patreonu!

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 minutami ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

19 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

24 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google