Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Azyl pro 15 000 bělošských farmářů z JAR v Rusku

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

S typickým příkladem, jak funguje ruská propaganda přiběhl Miroslav Jahoda (Svobodní) na svém blogu na Idnes.cz. Ten přišel s „bombastickým“ článkem: „Rusko opět elegantně ukázalo, jak umí zesměšnit Západ. Azyl pro bělošské farmáře z Afriky,“ ve kterém tvrdí, že: „Rusové vydají do světa zprávu, že přijímají 15 000 farmářů. A my se můžeme jen dívat na šťastné rodiny, které unikly naprosto reálné hrozbě smrti, jak je vítají na letišti s chlebem a solí. Jak jim Rusko přiděluje pozemky a sděluje, že rodiny na nich budou hospodařit, a navíc si každá přináší desítky tisíc dolarů úspor.“ No, krásná pohádka, nemyslíte? A teď jak je to doopravdy.

„V první polovině července se na českém dezinformačním serveru AC24 objevuje článek pod bombastickým titulkem Otázka života a smrti: 15 tisíc bílých jihoafrických farmářů hledá útočiště v Rusku. V článku se však píše o delegaci, která na pozvání přijela do Stavropolského kraje se přijela podívat na zemědělskou půdu, zda by jim vyhovovala při eventuálním přesídlení. Zde se objevuje nijak nedozbrojovaná informace o onom vysokém počtu farmářů, kteří prý plánují emigraci na Rus. V článku je odkaz na Sputnik, ten ale tento materiál přináší později. Údajně, ale bez odkazu, zprávu přinesla ruská TV stanice Rossija 1. O den později článek přebírá další český dezinformační server Středoevropan. Autorem je Filip Vávra. V září píše redaktor Washington Post článek o oné delegaci, článek nicméně seriózní, a zcela se v něm vyhýbá pompézním tvrzení Sputniku a dalších. Objevuje se tam jediné číslo – méně než 10.000 Jihoafričanů žije v Rusku. O 15.000 farmářů nic. A informace – farmáři se „zajímají“ o možnost emigrovat do Ruska. Ba dokonce, kdybych přesně přeložil slovo Wooing, tak se takovou možností baví. 1. prosince pak publikuje Miroslav Jahoda emotivní materiál v iDnes. Bez zdrojů, zato s jasným tvrzením – je to tak, Búrové masivně emigrují na Rus a Rusové jim okamžitě přidělují půdu. Zřejmě státní,“ rozkryl fakta Jakub Roth.

Nutno dodat, že sám ruským propagandistický web Sputnik 21.7.2018 píše, že se v Rusku usídluje prvních 50 jihoafrických farmářů. Jahoda také zmiňuje neschopnost EU řešit tuto situaci. Nutno dodat, že v zemích EU platí, že azyl dostane každý, kdo prokazatelně dokáže, že v zemích původu mu hrozí nebezpečí. Tedy i oni farmáři, pokud jsou jejich tvrzení pravdivá. Zkrátka. Evropská unie nezná nic jako adresný azyl pro někoho, ale platí pro všechny, kteří se nachází v nějaké humanitární situaci.

 „To vše je přesně model, jak vzniká ruská lež, hojně šířená dalšími dezinformačními kanály. A nutno říci: Aby byla taková dezinformace životaschopná, je dezinformátorovou povinností nedat do článku žádný odkaz a pokud ano, tak odkaz zavádějící, jako například v tomto případě na Washington Post (zrovna to dodalo článku věrohodnosti). Málokdo se pak snaží a) pramen přeložit, b) najít souvislosti a c) fakta,“ dodává Jakub Roth.

Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

8 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google