Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxLidé

Grafy a seznamy podezřelých úmrtí sportovců nemají s fakty nic společného

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Zprávy o srdečních kolapsech či náhlých úmrtích aktivních mladých sportovců vedly k rozšíření spekulací, že tyto události vyvolalo očkování proti covid-19. Falešnou zprávu šířil například Jindřich Rajchl. „Tady jen takový přehledný graf zobrazující úmrtí a kolapsy sportovců v průběhu předcházejících měsíců. Jak už nám ale média sdělila, tak s probíhajícím masivním tečkováním to samozřejmě NESOUVISÍ a látky vpravované do těl těchto sportovců jsou zcela BEZPEČNÉ. Asi prostě náhoda, no…“ napsal ironicky 27. prosince 2021 na svůj facebookový profil Jindřich Rajchl, právník a člen politického hnutí Trikolóra, v němž momentálně kandiduje na předsedu. Svá slova doprovodil grafem webu Good Sciencing.

Web Good Sciencing, jehož autoři jsou zcela anonymní, vydal zmíněný graf v prosinci jako součást článku, provázeného bombasticky znějícím titulkem: „384 srdečních zástav sportovců, vážné problémy, 224 mrtvých, po injekci Covid“. Svá tvrzení ale neopírá o nic prokazatelného, pouze o jím vybrané odkazy na novinové zprávy z různých míst světa o úmrtích sportovců (zdaleka nikoli pouze mladých) na srdeční problémy nebo z nezjištěných příčin, a to od ledna do prosince letošního roku. Na jejich základě také vytvořil zmíněný graf, jenž má dokládat, že příčinou smrti prý bylo v těchto případech právě očkování proti covid-19.

Odkazy podrobně prozkoumaly týmy tiskových agentur věnující se ověřování faktů a došly k úplně jiným závěrům než anonymní web. „Neexistuje žádný důkaz, že by uvedené sportovce – většina z nich je ve skutečnosti v důchodu – poškodily vakcíny,“ uvedl 17. prosince 2021 tým čtyř autorů webu Factcheck, který podrobně rozebral zejména případy sportovců z USA.

Jindy se šířila falešná zpráva o 108 úmrtích fotbalistů registrovaných organizací FIFA. Ve skutečnost je zahrnuta směs sportovců různých sportovních úrovní od profesionálních, poloprofesionálních, amatérských, seniorských, mládežnických (do 15 let) a dorosteneckých kategorií.

Mezi sporty připisované jménům patří ve skutečnosti kromě fotbalu i americký fotbal, lukostřelba, atletika, badminton, balet, baseball, basketbal, kulturistika, box, kanoistika, kriket, cyklistika, pozemní hokej, nohejbal, házená, lední hokej, rugby (liga a unie), fotbal, stolní tenis, tenis, volejbal a vzpírání. Mezi jmény jsou také čtyři fotbaloví trenéři a také jeden trenér kulturistiky, jeden učitel kriketu, jeden trenér atletiky, golfový nosič, člen pochodové kapely a lékař, který zemřel při běhání. I když je pravda, že mnoho úmrtí bylo ve zprávách spojeno se srdečními problémy, neexistují žádné současné důkazy o tom, že by dokazovala společnou souvislost s vakcínami proti onemocnění COVID-19.

Podle studie Náhlá smrt a sport autorů V. Vančury a J. Bytešníka z Kliniky kardiologie pražského IKEMu, kterou již v roce 2007, tedy před 14 lety, zveřejnil odborný titul Kardiologická revue – Interní Medicína, je náhlá smrt v souvislosti se sportem relativně vzácná, avšak nikoli výjimečná, přičemž její příčinou je obvykle právě srdeční onemocnění.

Zdroje: Deník.cz, Reuters

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

13 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

19 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google