Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Tech

Faktus.info: Zbraně atentátníků, fotbaloví chuligáni a Alternativa pro Německo

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak snadno se dá v USA koupit AR-15, přezdívaná “zbraň masových vrahů”? Z jakých zemí pocházejí nejrizikovější fotbaloví fanoušci? A jaký je program AfD? To jsou jen některá z témat, kterým se věnoval projekt Faktus.info.

O projektu Faktus.info:

Jádrem je tým dobrovolníků zajímajících se o politiku a vše, co k ní patří (politické strany, politiky, média). Sleduje veřejnou komunikaci a strategie politického marketingu. Vyhledává relevantní informace, aby podpořil férovou diskusi o aktuálních tématech.

Analýzy:

Jakub Horák: USA na mušce aneb výběr z analýz o zbraních

Jak dlouho trvá koupit si ve Philadelphii poloautomatickou AR-15, zbraň podobnou té, se kterou Omar Mateen před čtyřmi dny v Orlandu spáchal nejkrvavější masové střílení v historii USA? Sloupkařka deníku Daily News Helen Ubinas se rozhodla to zjistit. A výsledek? Sedm minut. Déle trvá přečtení jmen všech 49 obětí nedělního masakru. Co k nákupu této zbraně potřebovala? Průkaz totožnosti s potvrzením, že je občankou USA. Nic víc.

Žádná jiná vyspělá země na světě nemá takový problém s vraždami způsobenými lidmi se střelnou zbraní jako USA. Zde je ročně zavražděno tímto typem zbraní šestkrát více lidí v přepočtu na 1 milion obyvatel než v Kanadě, sedmkrát více než ve Švédsku a téměř šestnáctkrát více než v Německu. Zároveň je USA zemí se suverénně nejvyšším počtem zbraní na hlavu.

L’Équipe: Nejrizikovější fanoušci Eura 2016. Z jakých zemí pocházejí?

Letošní Mistovství Evropy ve fotbale sváží do Francie nejen špičkové fotbalové hráče, ale i fanoušky. Někteří z nich nepřijeli jen na fotbal, ale i porvat se. Z jakých národů se mohou hooligans mobilizovat? Odpovídali odborníci pro francouzský sportovní deník L’Équipe. Ukazuje se, že nejaktivnější hooligans se rekrutují z řad Poláků, Angličanů, Němců, Rusů, Turků a Chorvatů.

Jos Stübner: Alternativa pro Německo má první program. Je nemoderní a nepřátelský vůči ženám

Etnický nacionalismus, ekonomický neoliberalismus a konzervatismus – tak ve zkratce vypadá nový a v podstatě první program německé AfD. Schválen byl na celostranickém sjezdu dne 30. dubna ve Stuttgartu. I přes to, že se strana shodla na programu, nadále v ní přetrvávají vnitřní spory. Stále více se zároveň upevňuje její antiislámské směřování.

Ve stejný den, kdy začínal sjezd této krajně pravicové strany, publikovaly Lidové noviny rozhovor s její předsedkyní Frauke Petry. Je pozoruhodné, jak ji mohl nechat jeden z nejvýznamnějších českých deníků prezentovat stranu jako docela obyčejnou a demokratickou.

Tým Faktus: EU se učí vracet zamítnuté migranty. Jakou má strategii?

Každý rok přichází do Evropské unie migranti z celého světa, především z  Blízkého Východu, zemí bývalé Jugoslávie a Afriky. Část z nich hledá v Evropě mezinárodní ochranu – v roce 2015 požádalo o azyl v Evropě více než 1,3 milionu lidí. Ne každému ale bude status uprchlíka přidělen. Osoby, jejichž žádost byla zamítnuta, by měly opustit území EU. Jak vypadá evropská praxe?

V roce 2015 požádalo o azyl v Evropě přes 1,3 milionů lidí, převážně ze Sýrie a Afghánistánu, dále z Iráku, Kosova a Albánie. Během prvních dvou měsíců letošního roku se do Evropy přes moře dostalo dalších 135 tisíc migrantů. Tzv. uprchlické vlna zahrnuje zároveň lidi ze Sýrie, kde probíhá válečný konflikt a kterým většinou náleží status uprchlíků, ale také ekonomické migranty, kteří hledají v Evropě lepší životní podmínky, a jejichž šance na povolení k pobytu je naopak malá.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Faktus.info

Jádrem je tým dobrovolníků zajímajících se o politiku a vše, co k ní patří (politické strany, politiky, média). Sledujeme společně veřejnou komunikaci a strategie politického marketingu. Vyhledáváme relevantní informace, abychom podpořili férovou diskusi o aktuálních tématech.

Share
Published by
Faktus.info

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

6 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google