Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

FAKTICKY: Generál Řehka nepřestřelil

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
V sobotu 27. října 2018 složilo na Hradčanském náměstí přísahu 900 nových vojáků AČR. Ve své přísaze se zavázali být věrni České republice, plnit úkoly ozbrojených sil, dodržovat právní a vojenské předpisy a bránit vlast i za cenu nasazení vlastního života. Slib, ve kterém se zavazují být věrni České republice a zachovávat její Ústavu a zákony, skládají také poslanci. Tyto přísahy jsou právně závazné a je logické, že ti, kdo je skládají, mají znát zákony ČR, aby je mohli odpovědně dodržovat.

Tyto právní (zachovávání zákonů) a hodnotové (věrnost ČR) závazky poskytují důležitý kontext k debatě, kterou rozpoutal poslanec Lubomír Zaorálek, když vyzval ke stažení AČR z Afghánistánu, a do které se následně zapojil generál Karel Řehka, jenž poslance za jeho výroky zkritizoval. Nechme nyní stranou širší diskusi o celkové spojenecké strategii v Afghánistánu a zaměřme se na obvinění, která posléze proti generálu Řehkovi v reakci na jeho slova vznesli jak Lubomír Zaorálek, tak poslanec KSČM Leo Luzar.
Lubomír Zaorálek v Parlamentních listech obvinil K. Řehku z porušení Ústavy ČR. Podobně se vyjádřil i Leo Luzar. Nevím, kdy oba poslanci viděli dané zákony naposledy, ale není v nich nic, co by generál Řehka mohl svým příspěvkem porušit. Oba poslanci generála viní z porušení principu civilní kontroly ozbrojených složek a Lubomír Zaorálek neváhal přidat i několik příkladů vojenských pučů. Generál Řehka však civilní kontrolu ozbrojených složek nijak nezpochybnil, ba naopak svým příspěvkem podpořil stanovisko Vlády ČR a PSP ČR o dalším pokračování české účasti na misi v Afghánistánu, pro které v červnu tohoto roku hlasoval i Lubomír Zaorálek, byť s jistými výhradami.
Je samozřejmě možné, aby pan poslanec změnil od června na působení AČR v Afghánistánu radikálně názor, ale úkol pro AČR přijatý na výše uvedeném zasedání PSP ČR platí. A generál Řehka a jeho kolegové mají za úkol ho plnit, i za cenu nasazení vlastního života. Lubomír Zaorálek i Leo Luzar mají více občanských práv než Karel Řehka, ten má jako voják výjimkami (čl. 44) z Listiny základních práv a svobod omezeno právo petiční a shromažďovací a právo sdružovat se v odborech. Svoboda projevu ale není ve výjimce z Listiny základních práv a svobod uvedena a pokud má voják dostát své přísaze, musí této svobody využít, pokud je přesvědčen, že je ohroženo plnění úkolů AČR. K porušení civilní kontroly výrokem by mohlo dojít, pokud by příslušníci AČR, navzdory politickému zadání, odmítli sloužit v zahraničních misích, protože je považují za nesmyslné a příliš nebezpečné. Generál Řehka učinil pravý opak.
Pokud se pamatuji dobře, tak se podobný případ v naší moderní historii neřešil. Důvod je jediný. Výroky poslance Zaorálka jsou bezprecedentní. Žádný z politiků demokratických stran nepoužil v souvislosti s AČR takový slovník jako on. I reakce generála Řehky byla bezprecedentní. Avšak, mohu-li parafrázovat Viktora Frankla: bezprecedentní reakce na bezprecedentní situaci je normálním chováním.

Napsal: Petr Lang

Původně vyšlo na: https://www.facebook.com/notes/prague-security-studies-institute/gener%C3%A1l-%C5%99ehka-nep%C5%99est%C5%99elil/2145223242188516/?__tn__=HH-R

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Prague Security Studies Institute

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

9 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google