Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

FAKE NEWS Info.cz: Elektrárna Chvaletice prý zachránila část ČR před blackoutem. ČEPS to popírá

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Zpravodajský web Info.cz přinesl 22. června zprávu, ve které se píše, že „nenáviděná elektrárna odvrátila riziko blackout.“ Prý hrozila nebezpečí, že část republiky bude bez elektřiny. V jedné oblasti totiž došlo k poruše vedení, která společně s plánovanou údržbou mohla způsobit problém. Info.cz dodává, že: „blackout odvrátila elektrárna Chvaletic, za jejíž uzavření dlouhodobě bojují aktivisté, a napájela sama celou oblast zhruba šest hodin.“

To ovšem popírá ČEPS. Tato společnost zajišťuje na území České republiky provoz elektroenergetické přenosové soustavy. Podle mluvčí Hany Klímové byly připraveny čtyři linky o napěťové úrovni 110 kV, které byly schopny celou oblast okamžitě zásobovat. Výpověď mluvčí přineslo první Hnutí Duha, které je ve věci zaujaté. Náš web si tedy celou informaci ověřoval. A výsledkem je, že ČEPS skutečně na svém tvrzení trvá. „Ohledně dotazu k informaci o údajně hrozícím blackoutu v souvislosti s ostrovním provozem elektrárny Chvaletice bych ráda uvedla, že z pohledu ČEPS se nejednalo o riziko vzniku blackoutu, jak bylo mylně uvedeno v některých médiích. (…) Vlivem poruchy na vedení V401 byla rozvodna Týnec oddělena od přenosové soustavy a elektrárna Chvaletice (B1 a B2) přešla do tzv. ostrovního provozu, kdy zajišťovala napájení uzlové oblasti Týnec cca 230MW. (…) Jako možné další řešení situace v případě výpadku elektrárny Chvaletice byly připraveny čtyři linky o napěťové úrovni 110 kV, které byly schopny celou oblast okamžitě zásobovat z jiných rozvoden,” odpověděla Hana Klímová, vedoucí odboru Komunikace firmy ČEPS.

 Je tedy pravděpodobné, že Info.cz šířil tuto jednostrannou informaci bez jakéhokoliv ověření.

Popis události z pohledu ČEPS:

12. června byla zaznamenána porucha na vedení V401 Týnec – Krasíkov, konkrétně se jednalo o utržený fázový vodič. Ve stejné době probíhala plánovaná údržba vedení V400 Čechy Střed – Týnec, tato linka byla vypnuta. Vlivem poruchy na vedení V401 byla rozvodna Týnec oddělena od přenosové soustavy a elektrárna Chvaletice (B1 a B2) přešla do tzv. “ostrovního provozu”, kdy zajišťovala napájení uzlové oblasti Týnec cca 230 MW.

Elektrárna Chvaletice patří mezi tzv. systémové elektrárny a má certifikaci na poskytování podpůrné služby pro provozovatele přenosové soustavy, konkrétně kategorii “ostrovní provoz”. Schopnost ostrovního provozu je schopnost elektrárenského bloku pracovat do vydělené části vnější sítě, tzv. ostrova a vyznačuje se velkými nároky na regulační schopnosti bloku.

Blackoutem lze z pohledu provozovatele přenosové soustavy ČR rozumět rozsáhlý a dlouhodobý výpadek dodávek elektřiny. V případě řešení výše zmíněné poruchy se jednalo o lokální omezení dodávek elektřiny v dané oblasti vlivem přechodového děje o velikosti cca 24MW. Napájení nejprve bylo zajištěno elektrárnou Chvaletice v rámci “ostrovního provozu”, následně bylo do provozu uvedeno také vedení V400. Jako možné další řešení situace byly připraveny čtyři linky  o napěťové úrovni 110 kV, které byly schopny oblast zásobovat z jiných rozvoden.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

11 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

19 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google