Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

FAKE NEWS: Čeká nás malá doba ledová, tvrdí vědci! Může být i minus 50 stupňů

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Zpravodajský web Televize Nova Tn.cz 3. února 2020 zveřejnil zprávu s bombastickým titulkem, že planetu Zemi čeká nová malá doba ledová a teploty mohou klesnout až 50 stupňů pod bod mrazu. V textu se dále píše jak bude tato doba ledová trvat až 33 let, dojde k výraznému ochlazení a všechno to je důsledek ‘solárního minima’. Tento jev má mít extrémní podobu, která se opakuje jednou za 400 let. Vědec, který za těmito předpovědmi stojí, je matematička Valentina Zharkova z univerzity Northumbria v anglickém městě Newcastle.

TV Nova uvádí ‘”Pokles teplot vyvolá chladné počasí, deštivá a chladná léta, studené a deštivé zimy,” popsala profesorka. “Je možné, že zažijeme zimy, jaké má teď Kanada – tedy minus 50 stupňů,” dodala odbornice s tím, že to je ale jen začátek. “V následujících 33 letech se toho stane mnohem více,” doplnila.’. Také je přiložena analýza z dílny samotné NASA – Amerického národního úřadu pro letectví a vesmír ‘NASA dodává, že teploty klesnou po celém světě. V minulosti se kvůli chladnému počasí stalo, že zamrzly kanály v Amsterdamu a řeka Temže. Podobné události se údajně mohly odehrát i v roce 2025. “Můžeme jen doufat, že malá doba ledová nebude tak silná, jako v době Maunderova minima,” dodala profesorka. Období Maunderova minima je jedním ze tří nejchladnějších období malé doby ledové, která po způsobila velké problémy s pěstováním ovoce a zeleniny.

Článek předkládá alarmující informace o tom, že lidstvo bude čelit velkému ochlazení celé planety. Opravdu budeme zakrátko čelit zimě a nikoli globálnímu oteplování naší planety? Co o těchto přicházejících událostech říkají vědecké servery?

Server Skeptical Science, který se zabývá klimatickými změnami, o paní Zharkové a nové době ledové píše ve svém článku z ledna 2018. ‘Asi každé dva roky se v objevují titulky které znovu propagují mýtus, že Země bezprostředně míří do malé doby ledové. Stalo se to v roce 2013, 2015 a také v roce 2017.’ Nachytala se i česká média, novinky.cz a iDNES v roce 2015.


Článek dále popisuje, jak se tématu chytl bulvár a nebo Sputnik News. Hlavní bod článku rozebírá, že pokud by došlo na solární minimum, tak by se teplota snížila asi o 0,3 stupně Celsia, ale lidská činnost zvyšuje průměrnou teplotu planety o 0,2 stupně za každých 10 let.
Server Skeptical Science hodnotí zvěsti o přicházející době ledové jako jeden z rozšířených mýtů o změnách klimatu. Varuje, že lidstvo ohrožuje globální oteplování, které se bude dít v tomto století a nikoli hypotetická doba ledová. Navíc současné globální oteplování má na klima daleko silnější vliv než pomalé přírodní procesy, včetně doby ledové.

Jak jdou tato zjištění dohromady s předpovědí NASA? TV Nova přece mimo jiné tvrdí:‘NASA dodává, že teploty klesnou po celém světě.‘. Tato věta je však vyfabulovaná lež. NASA žádné závěry k údajně přicházejícímu ochlazení nezveřejnila. Odkud tedy TV Nova čerpá takové nepravdivé sdělení? Vychází totiž z britského bulváru The Sun a ten ohledně NASA odkazuje na zprávu, která však popisuje Maunderovo minimum. Tato událost se odehrála mezi lety 1638 až 1715 a provázela ji nízká sluneční aktivita – extrémní solární minimum. Autoři The Sun však píší, že závěry NASA se vztahují jen k tomuto historickému období. TV Nova však tvrdí, že se NASA vyjadřuje k aktuálně přicházející změně klimatu.

Pokud se budeme ptát, které další zpravodajské weby přišly s podobně závadnou zprávou o přicházející době ledové, tak v Česku s ní přišel jen dezinformační a propagandistický server AC24. Ve světových mediích jsou to bulvární deníky a pseudovědecký konspirační web Climate Depot. Jak podobné fámy vznikají a jak si nacházejí cestu do médií popisuje také specializovaný server Snopes.

Na webu TV Nova má článek přes 19.000 lajků, na FB stránce TV Nova přes 2.000 reakcí a 842 sdílení.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Lubomír Tomeček

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

15 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

2 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

3 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

4 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google