Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Jedná EU o dodávkách vakcíny Sputnik? Ne

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Česká mutace ruského zpravodajského webu Sputnik* zveřejnila 25.11.2020 zprávu o tom, že Evropská léková agentura zahájila jednání s výrobcem vakcíny Sputnik V. Z ní by se mohlo zdát, že EU ze své vůle začala jednat s Rusy o dodávkách. Leč není tomu tak a pravda je jako obvykle trochu jinde…

V článku, který najdete zde, se můžete dočíst následující: “Evropská léková agentura (EMA) zahájila jednání s výrobcem ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, sdělil pro Sputnik oficiální zástupce Evropské komise.” Podobná zpráva se objevila například v italské mutaci Sputnik news.

A tak to zas jednou vypadá, že Evropa s prosíkem míří za vyspělou ruskou technologií a proto žádá o dodávky v tomto případě vakcíny. Realita je – jak už to bývá – trochu jinde. Pravdou je, že výrobci vakcíny Sputnik kontaktovali Evropskou lékovou agenturu (EMA). Nežádali o autorizaci, ale jsou s agenturou v kontaktu. Komise přitom nemá o této vakcíně žádné údaje – nebyly dodány. Mluvčí Evropské komise o tom mluví třeba zde.

A teď se pojďme vrátit na zem. Realita je taková, že vakcínu proti COVIDu bude mít Česká republika dřív a levněji díky EU, protože Evropská Unie předplatila stovky milionů dávek u farmaceutických společností, které jsou ve vývoji vakcíny nejdál a zároveň tím podpořila vývoj a testováním které jsou velmi drahé. Evropská komise se zcela konkrétně obrátila na společnosti BioNTech a Pfizer. Jedná však i s dalšími pěti výrobci. Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel.
“Vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel jsou v záloze od dalších výrobců. Měli bychom jí tak mít až pro 16 milionů lidí, což je více než je obyvatel ČR. Je to přístup, ke kterému přistoupily i další země,” řekl serveru iRozhlas.cz 23.11.2020 ministr zdravotnictví Blatný. Nejdříve by jí měli obdržet senioři, zdravotníci a další nezbytné profese. Mělo být hrazené z veřejného zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Realistické odhady hovoří o tom, že by pro většinu z nás měla být dostupná v průběhu příštího roku.

*Sputnik je ruská zpravodajská agentura, internetový portál a rádiový rozhlas provozovaný ruskou státní tiskovou agenturou Rusko dnes.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Petr Nutil

Žurnalista, autor knih Média, lži a příliš rychlý mozek a Jak neztratit rozum v nerozumné době, zakladatel manipulatori.cz.. Podpořte mě na Patreonu!

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

13 minutami ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

17 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google