Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Dvojí metr ze strany státu. Důvod přitom není

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Stanové tábory pro utíkající před válkou se zatím týkají jen lidí romského etnika. A situace v Praze si všiml i britský deník The Guardian. Stát dosud odůvodňoval to, proč pro romské uprchlíky nenajde důstojnější ubytování tím, že prověřuje, zda utíkající nemají dvojí občanství.

Ve skutečnosti však dvojí občanství mají asi 3 % těchto uprchlíků. „Do současnosti jsme požádali o prověrku přibližně v 5 500 případů s tím, že ve výsledku jsme zjistili přibližně 150 osob, které skutečně mají dvojí občanství,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí policejní prezidia Ondřej Moravčík. Potvrdily se tak informace, které přicházely od neziskových organizací a iniciativ, že uprchlíků s dvojím občanstvím je jen velmi malé množství.

Úřady navíc data o počtu uprchlíků s dvojím občanstvím několik týdnů odmítaly novinářům poskytnout. Zpravodajský server Romea.cz se snažil zjistit, kolika uprchlíků z Ukrajiny se tento problém týká již na začátku května. Ministerstvo vnitra nás odkázalo na cizineckou polici, ta však uvedla, že není takové údaje oprávněna vydávat a znova nás odkázala zpět na Ministerstvo vnitra, konkrétně na Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.

Jako jeden z prvních dezinformaci o velkém počtu romských uprchlíků s maďarským pasem vypustil jihomoravský hejtman Jan Grolich, který dokonce tvrdil, že Romové přicházejí z Maďarska. Později se přidal s falešným obviněním z krádeží i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z ANO a odlišný přístup k romským uprchlíkům zdůvodňoval právě maďarským občanstvím i primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. Tvrzení o velkém množství romských uprchlíků s maďarským pasem opakovaně uváděl i ministr vnitra Vít Rakušan. Například na tiskové konferenci 10. 5. uvedl, že romští uprchlíci mají často dvojí občanství a jako občané Maďarska nemají na pomoc v Česku nárok.

„Konečně se oficiálně potvrdilo to, co jsem i já osobně veřejně celou dobu říkal. Přesto české úřady prověřují dvojí občanství z řad běženců z Ukrajiny pouze u Romů a údajné dvojí občanství bylo po celou dobu odůvodněním, proč romští běženci nedostávají v Česku stejné podmínky při registracích a tedy stejné podmínky i co se týče ubytování. Tak buď se ten přístup ke všem uprchlíkům konečně stane spravedlivým a nebo budou politici a kompetentní osoby hledat v Česku nový pseudodůvod, proč k romským ženám a jejich dětem opět přistupovat diskriminačně,“ shrnul lidskoprávní aktivista Jaroslav Miko.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

7 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google