Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Duka o Bělorusku aneb slyší ještě kardinál Duka?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jeho Eminence, kardinál Dominik Duka se ve středu 12. srpna 2020 na svém facebookovém profilu vyjádřil k situaci v Bělorusku.

Jeho stanovisko zde uvádíme ve screenshotu:

Bohužel se zdá, že se otec arcibiskup nedrží evangelia svatého Marka, které v kapitole 4, verši 23 cituje Ježíše slovy „Kdo má uši k slyšení, slyš!“

Sotvakdo může hovořit o nepřehlednosti situace, když informace o nestydatém falšování voleb byly k dispozici už od začátku srpna, když servery TUT.BY, Naša niva či Nexta už před středou přinášely videa jasně ukazující, že silové složky v Bělorusku bezdůvodně mlátily novináře (zde, zde a zde), unášely lidi, tloukly naprosto nezúčastněné osoby, které se neúčastnily žádných demonstrací, kdy byl zastřelen neozbrojený  demonstrant, o kterém pak běloruští (a ruští) dezinformátoři tvrdili, že na policisty vrhl výbušninu, kdy policisté zeleným antonem suverénně přejeli člověka. Už v úterý 11. srpna novinář Tomáš Vlach přímo z Minska referoval pro DVTV o situaci. Velmi podrobné informace poskytoval i twitterový profil Roman M nebo novinář Alexandr Mitrofanov. Informace bylo možné najít i na BBC či Novoj gazetě.“ Informace podporující podvody a násilí mohly pocházet pouze od Lukašenkových a ruských propagandistů, jejichž  rétoriku u nás sdílely známé dezinformační weby jako Arfa nebo Protiproud.

Chování a vyjadřování Jeho Eminence vyvolává v posledních pěti letech stále větší otazníky. Zažili jsme již jeho vstup do pochybného spolku ČSBS v Lidicích, kterému šéfovala univerzální kandidátka do všech funkcí a velrybářka Bobošíková, jeho podporu kázání Petra Piťhy, které obsahovalo konspirační nesmysly, angažování Jiřího Ovčáčka ke čtení z Písma na Velký pátek v katedrále svatého Víta, sdílení dezinformací z webu Gatestone Institute a naposled zmatky kolem pamětní listiny, jež měla být vložena do Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí a k jejímuž podpisu Duka vedle prezidenta přizval i takové neosobnosti jako již zmíněnou Janu Bobošíkovou či Hanu Lipovskou (a předčitatele Ovčáčka). Nezbývá než trnout, jakého dalšího dna kardinál Duka dosáhne.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

19 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google