Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Humor

DIVADLO: Putin obdivoval roboty jako důkaz vyspělosti tamního školství. Ve skutečnosti se jednalo o výrobek z Koreje

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Prezident Putin v rámci své pracovní cesty navštívil Suvorovovo vojenské učiliště v Petrohradě. Žáci učiliště mu na videu předvádějí funkční modely letadel a lodí, na kterých ukazují své technické dovednosti. V odborné dílně zaměřené na robotiku mu pak žáci s hrdostí demonstrují své vojenské miniroboty, které umí reagovat na hlasové povely. Celé video pak na Twitteru zveřejnila ruská agentura RIA Novosti. V příspěvku agentura hrdě informovala o rozcvičce nových vojenských robotů před prezidentem Putinem. Tato ukázka vysoké odbornosti mladých studentů má však jeden zásadní háček.

Miniroboty nevyvinuly na uvedené škole, ba dokonce ani v Rusku. Jde o roboty Biolid, které vyrábí jihokorejská společnost robotů Ltd. Tyto roboty se již více než šest let prodávají i na E-bay nebo na Amazone. V současnosti je například Amazon nabízí za 1300 dolarů. Na kanálu YouTube je promovideo z dubna 2013, ve kterém uživatel se svým robotem předvádí přesně tytéž cviky, které demonstrovaly i žáci učiliště před prezidentem Putinem. Redakce internetového portálu Znak.com  požádala školu o vyjádření (v době psaní tohoto článku – bez odpovědi).

Není to první případ, kdy Kremlem kontrolovaná média šířily přikrášlené informace, jejichž cílem je prokázat technickou vyspělost Ruska. Státní televize TV Rossija 24 odvysílala 11. prosince 2018 zprávu o nejmodernějším robotovi jménem Boris. Jak se později ukázalo, nešlo o sofistikovaného robota, ale o člověka oblečeného v kostýmu. Už po odvysílání zprávy se začaly ozývat nejen lidé na internetu, ale také na místě konání technologické výstavy, že „robot“ se pohybuje velmi nezvykle. O vývoji podobného robota se předtím nemluvilo ani v odborných kruzích. Večer téhož dne se objevila fotografie, na níž bylo vidět, že v obleku robota je člověk. Na druhý den reportáž televize stáhla. Následně odvysílala změněnou zprávu, v níž se více představitelé vyjádřili, že celé to bylo záměr a video mělo za cíl přilákat mladé účastníky konference ke studiu robotiky.

Jindy se v ruských médiích jako skutečné záběry z válečného konfliktu někdo použil snímky z počítačových her. Ruské ministerstvo obrany takto prezentovalo například „nezvratné“ důkazy o tom, jak americká armáda pomáhala jednotkám ISIS na Středním východě. Ukázalo se, že těmito důkazy byly snímky z počítačové hry AC-130 Gunship Simulator. V jiném případě zase televize “Pervyj kanal” odvysílala reportáž věnovanou mrtvému ruskému vojákovi ze Sýrie, v níž použila záběry z PC simulátoru Arma 3.

Všechny tyto zprávy jsou neustále na internetu přístupné.

Článek původně vyšel na webu Antipropaganda.sk.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

14 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

1 dnem ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google