Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Dezinfoservis: Má podle pitev Covid-19 oběti? Rozbor komerčního článku Karla Janečka na Extra.cz

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Projekt COVID19.cz přináší další svůj infoservis.

Dezinformace: Výsledky pitev neodhalily jediného zemřelého pouze v důsledku nemoci covid-19

  • Dezinformační server Arfa zveřejnil 24. dubna článek předkládající nepravdivou informaci, že samotná nemoc Covid-19 fakticky nemá dosud žádnou oběť. Autor tak činí s odvoláním na výsledky prvních pitev prováděných v Německu a Švýcarsku, podle kterých všichni zemřelí trpěli jinými vážnými chorobami, jako je například vysoký krevní tlak, demence, rakovina, obezita, cukrovka, arterioskleróza či jiné choroby, a tudíž by prý stejně brzy zemřeli. Zda Covid-19 jejich smrt ovlivnil či urychlil, prý není možné říci.
  • Některým dezinformacím, které jsou v článku uvedeny, jsme se již věnovali, další byly vyvráceny jinými platformami. Zbylé předkládané údaje jsou vytržené z kontextu a dezinterpretované. Velké množství hypertextových odkazů, které na první pohled působí jako odkazy na zdroje, slouží pouze k přesměrování na jiné články webu Arfa.cz. Text jsme na základě provedeného fact-checkingu vyhodnotili jako dezinformační. Samotný web Arfa.cz je manipulativní a dezinformační server.
  • Fact-checking: Deník Süddeutsche Zeitung sice skutečně publikoval poměrně podrobný článek o výsledcích pitev obětí nového koronaviru, nicméně informace použité v článku na Arfa.cz jsou vytrženy z kontextu a dezinterpretovány. Ačkoliv zemřelí skutečně trpěli jinými vážnými nemocemi, na žádném místě studie není uvedeno, že nemoc Covid-19 nebyla příčinou smrti. Toto prohlášení připisované prof. Klausi Püschelovi již bylo vyvráceno německou iniciativou zaměřenou na dezinformace Correctiv.org (rovněž viz předchozí fact-checking).
  • Ačkoli článek na mnoha místech používá hypertextové odkazy a na první pohled tak skutečně působí, že autor odkazuje na zdroje, ze kterých čerpá, řada z nich je pouze přesměrováním na jiné manipulativní a dezinformační texty na webu Arfa.  Například odkaz na Institut Roberta Kocha, pod nímž se otevře text z webu arfa.cz s názvem “Dnes testování, zítra očkování! Evropská unie se spojuje s Billem Gatesem: “Vyrobíme miliardy dávek vakcíny proti COVID-19!” Ursula von der Leyenová: “Evropa jde do toho!” Karanténa ještě rok?”
  • Zmíněný výzkum v Hamburku rovněž proběhl, avšak prezentované výsledky a prohlášení prof. Klause Püschela jsou vytržené z kontextu. Tomuto problému se věnoval i server Novinky.cz.
  • Prof. Alexandar Tzankov, vedoucí oddělení patologie v nemocnici v Basileji, zmiňovaný výzkum skutečně prováděl. I on uvádí, že zemřelí pacienti měli řadu vážných zdravotních potíží, avšak zdůrazňuje, že pokud by pacienti netrpěli nemocí Covid-19, jistě by žili déle.
  • Zmiňovaný německý Institut Roberta Kocha skutečně zpočátku nedoporučoval provádět pitvy zemřelých na Covid-19 kvůli obavám z nákazy lékařů, kteří by pitvy prováděli, postupně doporučení přehodnotil.
  • Počty úmrtí na Covid-19 jsou v Německu nízké a vznikly již pochybnosti, zda jsou posuzovány stejnou metodologií jako v jiných evropských zemích. Nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by oběti onemocnění Covid-19 žádné nebyly, pochybnosti spíše směřovaly k tomu, že je jich pravděpodobně mnohem více, než je oficiálně uváděno.
  • V textu je rovněž uvedeno, že “výsledky pitev plně podporují závěry českých lékařů, například docenta Martina Balíka, profesora MUDr. Jana Žaloudíka, profesora Jana Pirka a mnoha dalších.” Všichni zmínění se ke koronaviru skutečně vyjadřovali do médií, avšak citace docenta Balíka z rozhovoru pro časopis Reflex se vztahuje pouze k jednomu případu úmrtí a je zcela vytržena z kontextu.
  • Zbylé informace jsme vyvraceli již v dřívějších dnech: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dezinfoservis-statistiky-o-covid-19-jsou-zkreslene-nejde-ale-o-podvod-101688

Komerční marketing a dezinformační koktejl: Karel Janeček o umělém původu viru a Sociální singularitě 21

  • Článek, který vyšel na extra.cz, cituje Karla Janečka a uvádí, že podnikatel souhlasí s vědci zastávajícími názor, že virus není přírodního původu, ale unikl  z laboratoře.  V textu se objevuje kontroverzní a ničím nepodložený kompilát tvrzení o umělém původu nového typu koronaviru či genomu obsahujícímu části HIV. V citaci Karla Janečka je dále uvedeno, že podnikatel viděl dokument, v němž se na trhu ve Wu-chanu prodávají pouze ryby. Zprávám o umělém původu nového typu koronaviru jsme se již věnovali (viz níže). V druhé části textu na extra.cz Karel Janeček rozvíjí své myšlenky o epochální změně a sociální singularitě 21, která má podle něj brzy nastat.
  • Zdroj: https://www.extra.cz/karel-janecek-fakta-nasvedcuji-ze-virus-je-umeleho-puvodu-a-pochazi-z-cinske-laboratore
  • Fact-checking: Již v titulku se objevuje informace o umělém původu viru, která byla vyvrácena již v březnu v této studii. Původu viru jsme se také podrobně věnovali již zde. V citaci Karla Janečka je uvedeno, že viděl dokument, v němž se na trhu ve Wu-chanu prodávají pouze ryby a nic dalšího. Mluví také o zprávě z roku 2018 o špatném zabezpečení laboratoře. Dle dostupných fotografií (skenovací vozidlo Baidu streetview i fotografie zveřejněné z místa) se na trhu prodávají jak ryby, tak i další typy masa. Co se zabezpečení týče, tak se jedná o dva roky starou informaci, což o současném stavu zabezpečení ve výzkumné laboratoři nikterak nevypovídá.
  • Jak je zmíněno v popisu, v druhé části textu Karel Janeček rozvíjí své myšlenky o epochální změně a sociální singularitě 21, která má podle něj brzy nastat. Aktivity Karla Janečka v Česku zahrnují mimo jiné i Institute H21, který tvoří a realizuje participativní rozpočty a je také autorem Janečkovy volební metody D21. Vzhledem k absenci zdrojů a prostoru věnovanému teorii kolem čísla 21 a globálního propojení domníváme, že je tento článek spíše neoznačeným marketingovým sdělením než jakkoli hodnotným příspěvkem do diskuze o koronaviru.

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ a denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji Social Watch společnosti Dataweps, která se mimo jiné zabývá datovou analýzou, monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací.  Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu. 

Jsme teprve na samém začátku a postupně ladíme detaily. Chtěli bychom Vás proto během prvních dní poprosit o shovívavost. Oceníme, když nám zašlete své rady, připomínky či podněty, které nám pomohou zlepšit poskytovaný Infoservis. Pokud víte o někom, kdo by Infoservis rád odebíral, propojte nás s níže uvedenými kontakty nebo na c19dezinfoservis@gmail.com

Kontakty:

  • Adriana Černá – adriana.cerna@pinf.cz
  • Vojtěch Bruk – vojtech.bruk@gmail.com
  • Jaroslav Valuch – jaroslav.valuch@tol.org

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
INICIATIVA C19 DEZINFOSERVIS (COVID19CZ)

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 hodiny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google