Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Dezinformátoři oslavují kanadské kamioňáky, 90 % jich je však očkovaných

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

I naši dezinformátoři si všimli protestní jízdy kanadských kamioňáků do hlavního města Ottawy poté, co Kanada a USA zavedly povinné očkování pro řidiče kamionů, kteří překračují hranice. Problém je však v tom, že počet kamionů a “masová” podpora “konvoje za svobodu” jsou pouze zbožným přáním konspirátorů. Drtivá většina kanadských kamionistů se k protestu “za svobodu” nepřipojila a nešlo ani o miliony a ani o desetitisíce kamionů, ale nanejvýš o stovky. Jen pro představu: Téměř 90 % kanadských kamionistů je očkováno a drtivá většina Kanaďanů podporuje korona opatření v zemi a tím i ochranu veřejného zdraví.

Některé příspěvky na Facebooku tvrdí, že kamionů bylo 50 000 až 250 000. Mluvčí organizátorů konvoje Benjamin Dichter uvedl, že konvoj z Britské Kolumbie do Ottawy byl dlouhý 70 kilometrů. Tisková zpráva, ve které byl Dichter uveden jako kontaktní osoba, byla zveřejněna 26. ledna ve facebookové skupině Freedom Convoy 2022. Uvádělo se v ní, že „ačkoli náš počáteční konvoj (je) se odhaduje na 1 600 kamionů, tento počet se výrazně zvýšil na 36 000. Nyní se odhaduje, že počet těžkých nákladních vozidel směřujících do Ottawy se blíží 50 000.” Jedná se ovšem o hloupost. Podívali jsme se, jaké počty odhadovaly oficiální autority a ověřené zdroje. Samozřejmě počty kamionů se lišily, jelikož konvoj neměl v časovém sledu vždy stejný počet vozidel. Nešlo však o desetitisíce, ale nanejvýš desítky až stovky vozů. 27. ledna přejely kamiony přes Toronto, tamní policejní oddělení uvedlo, že: „V této chvíli nikdo neví, kolik je tam nákladních aut. V oblasti Toronta jich bylo asi 20 až 30“.

23. ledna CBC informovala, že do Ottawy směřovaly „stovky“ kamionistů. Regina Leader-Post 24. ledna oznámila, že „na základě odhadů organizátorů“ se očekává, že v ten den přes město Saskatchewan projede asi 1200 nákladních aut. Provinční policie v Ontariu uvedla, že konvoj, který ten den dorazil do Winnipegu z Thunder Bay, zahrnoval 113 nákladních aut. Podle údajů policejního úřadu v Kingstonu to bylo 17 tahačů a 103 tahačů bez přívěsů.

Tvrzení, že jde o masovou akci kanadských kamioňáků není pravdou. Téměř 90 % tamních kamionistů je očkováno. Od tohoto protestu se distancuje i organizace sdružující kamionisty Canadian Trucking Alliance, která se od protestu důrazně distancuje. „Žádáme kanadskou veřejnost, aby si byla vědoma toho, že mnozí lidé, které vidíte a slyšíte ve zprávách médií, nemají spojení s kamionovým průmyslem,“ uvádí se ve zprávě.

Průzkumy veřejného mínění v Kanadě neustále prokazují silnou podporu opatřením veřejného zdraví k omezení šíření koronaviru, která většinou uvalily provinční vlády, z nichž mnohé vedly konzervativci. Více než 77 procent Kanaďanů je plně očkováno. Kanadský premiér Trudeau nazval demonstranty malou okrajovou menšinou.

Policie v Ottawě po protestech zahájila vyšetřování po několika incidentech, včetně objevení se vlajek s hákovým křížem a záběrů ženy tančící na hrobě neznámého vojáka. Ministryně obrany Anita Anandová uvedla, že incidenty jsou „odsouzeníhodné“. Ottawská policie ve svém příspěvku na Twitteru uvedla, že v současnosti probíhá „několik“ vyšetřování „znesvěcení“ více památek v hlavním městě, jakož i „výhrůžného/nezákonného/zastrašujícího chování vůči policii/městským pracovníkům a jiným jednotlivcům.“

Fotografie ze Sovětského svazu znovu v akci

Účet pod názvem “Ibrahim Maiga” dlouhodobě publikuje dezinformace na různá témata, nejčastěji se týkají pandemie koronaviru. Nyní účet publikoval fotografii, která měla vzniknout v kanadské Ottawě v pondělí 31.1.2022 v souvislosti s masovými protesty proti mimořádným opatřením a “falešné pandemii”. Je to lež. Fotografie pochází z roku 1991 z Moskvy, kdy se půlmilionový dav rozhodl demonstrovat proti tehdejšímu prezidentu Gorbačovovi.

Zdroj: Polícia SR

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

23 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google