Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Dezinformace vztahující se k Ukrajincům šíří i SPD

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Dezinformace o lidech utíkajících před válkou mají za úkol oslabit solidaritu s Ukrajinou. Jedním z témat dezinformátorů se stalo minimálně v České republice HIV, které podle některých tvrzení Ukrajinci v zemi šíří.

Využít data o Ukrajincích nakažených virem HIV neváhal předseda české SPD Tomio Okamura. Napsal o tom například 19. května status na Twitter, ve kterém citoval epidemiologa Romana Prymulu a ředitele Fakultní nemocnice Plzeň Václava Šimánka. Ve statusu dal Okamura do souvislosti nárůst nakažených s HIV a příchod ukrajinských uprchlíků do ČR.

Podle Zdravotnického deníku to však není pravda. „K žádným negativním zvratům v souvislosti s uprchlickou krizí ohledně šíření viru HIV v Česku nedošlo a nejspíše ani nedojde, na tom se shodují Kancelář Světové zdravotnické organizace v České republice, Státní zdravotní ústav i Česká společnost AIDS pomoc,“ stojí na jejich webových stránkách v článku z 26. května, ve kterém připouštějí také negativní dopady stigmatizace.

„Větším rizikem pro veřejné zdraví jsou předsudky, které jsou s problematikou HIV/AIDS stále spojeny a brání efektivním preventivním opatřením. K nim patří i zcela mylná představa, že ukrajinští uprchlíci, kteří utekli do Česka před válkou, jsou zdrojem infekce pro většinovou populaci,“ varuje Zdravotnický deník.

Přitom i sám Roman Prymula, kterého Okamura citoval, v rozhovoru řekl, že nehrozí, že by se s novými pacienty nedokázalo české zdravotnictví popasovat. To, že se počet nových případů zvýšil o pětinu znamená, že přirostly řádově jednotky, maximálně desítky nakažených. V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 233 nových případů infekce HIV. Předpokládá se tedy, že letos by se mohlo jednat o přibližně 300 případů.

Bránit se nákaze HIV je poměrně jednoduché. Nemoc se totiž nejčastěji šíří nechráněným pohlavním stykem, ojediněle také při kontaktu s krví nakaženého. V tomto případě by totiž i potencionálně nakažený člověk musel mít na těle nějakou ránu, přes kterou by se vir do těla dostal. V podstatě tedy je to možné jen sdílením injekčních stříkaček, jehel či roztoku při aplikaci drog nebo jiných látek. V zdravotnictví jsou samozřejmě injekční stříkačky sterilní.

„HIV se šíří všude na světe stejně – stejná pravidla prevence platí pro ochranu v Česku jako na Ukrajině, takže ten, kdo je dodržuje, se nemá čeho obávat,“ upřesnil v Zdravotnickém deníku Robert Hejzák, předseda České společnosti AIDS Pomoc.

Zdroj: Deník N, Zdravotnický deník

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

13 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago

Nechutná hra na city. Děti vraždí především Rusko

Například Trikolora (ale i další) šíří grafiku, na které je malý chlapeček s nápisem „Zabila…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google