Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Další vymyšlený citát Vladimira Putina. Tentokrát o muslimech

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Vladimir Putin prý odsoudil muslimy ve své zemi. Alespoň to šíří Štefan Harabin, jehož příspěvek byl sdílen více jak 10 000krát. „Naše ruské zvyky a tradice nejsou slučitelné s nedostatkem kultury nebo primitivními způsoby práva šaría a muslimů,“ píše se v příspěvku bývalého předsedy Nejvyššího soudu SR a ministra spravedlnosti, který prý cituje “nejkratší” projev ruského prezidenta v dumě. Harabinův příspěvek pak převzaly dezinformační weby jako hlavnydennik.sk, podtatransky kurier.sk, picuscapital.sk a news24.cz.

Jeho příspěvek je však nepravdivý, agentura AFP nenašla žádný důkaz o tom, že Putin někdy něco podobného o muslimské menšině prohlásil. Naopak ruský prezident opakovaně přívětivě promlouvá k druhé největší náboženské skupině v zemi. Všechny Putinovy veřejné vystoupení, rozhovory či projevy jsou zveřejněny (i v angličtině ) na oficiální stránce Kremlu stejně jako prezidentův kalendář událostí. Všechny prezidentské projevy k Federálnímu shromáždění (k Státní dumě) od roku 2008 jsou také zveřejněny na stránce Kremlu. Obdobně lze hledat i ve zprávách na stránce ruské Státní dumy. Dřívější verze citátu byly v minulosti vyvráceny factcheckerskými organizacemi jako Snopes či Politifact.

Prezident Vladimír Putin se za posledních 21 let účastnil mnoha událostí souvisejících s muslimskou komunitou v Rusku a ve svých veřejných prohlášeních k ní projevuje náležité sympatie. „Tradiční islám je dnes nedílnou součástí ruského duchovního života. Humanistické hodnoty islámu, podobně jako hodnoty našich dalších tradičních náboženství, učí lidi soucitu, spravedlnosti a péči o naše blízké. Na tyto věci klademe velký důraz,“ řekl Putin 23. září 2015 při otevření Moskevské centrální mešity.

V minulosti se již internetem šířila Putinova vymyšlená „výzva za mír“ nebo měl Putin také hrozit Evropě a Spojeným státům kvůli údajnému „ďábelskému plánu na redukci populace“. Ani to samozřejmě nebyla pravda.

Zdroj: AFP

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

13 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

18 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google