Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Chyba v Brně vyšla v 1. kole. V Praze zase byly v 2. kole hlasy nechtíc přičtené Babišovi

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jako důkaz údajného podvodu se na Facebooku šíří, že v jednom volebním okrsku vyšlo, že do schránky zde bylo vloženo 101,75 % platných hlasů. Má to být důkaz falšování voleb ve prospěch Petra Pavla.

Ve skutečnosti se však zapomíná v příspěvku zmínit, že šlo o výsledek prvního kola a to v jednom jediném okrsku z 14 857 okrsků. Mohlo jít o chybu v zápisu výsledků a někdo přehodil hodnoty „odevzdané obálky“ a „platné hlasy“. V tomto případě ČSÚ tvrdí, že komise nesprávně spočítala i slepené hlasy, kdy spočítala každý hlas v obálkách. Správně, pokud někdo měl v obálce více než jeden lístek, komise měla tento hlas ohodnotit jako neplatný.

Chyby v zápise se někdo dopustil i na Praze 8, kdy do zápisu prohodil výsledky pro Petra Pavla a Andreje Babiše. Chyba se stala konkrétně v okrsku 8090, kam chodí volit lidé z panelového domu v Hlivické ulici v Bohnicích. Podle oficiálních údajů tam volilo předsedu ANO 317 lidí, generálovi ve výslužbě dalo hlas 169. V prvním kole tam přitom výrazně vyhrál Petr Pavel. „Došlo k chybě při sčítání,“ potvrdil pro Deník N mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. „Spočítali to sice správně, ale potom ten výsledek připočetli jinému kandidátovi,“ dodal. Volební komise mají 24 hodin na opravu, Praha 8 ale na chybu přišla pozdě. Opravit se tak v tuto chvíli již nedá. Jediný způsob, jak chybné výsledky napravit, je podat podnět k Nejvyššímu správnímu soudu. Udělat to může kdokoli, má na to sedm dnů. Záměna počtu hlasů by ale celorepublikový výsledek nijak neovlivnila. Pavel získal celkem 58,32 procenta hlasů a Babiše porazil zhruba o 960 tisíc hlasů.

K malým chybám tedy dojít může. Výsledek voleb to však neovlivnilo.

Reakce ČSÚ:

„Dobrý den, reaguji na Váš dotaz, jak se může stát, že je u okrsku více než 100 % odevzdaných hlasů (např. Brno, okrsek 3001). Jde o výjimečný případ, kdy ve volební místnosti při sčítání hlasů okrsková volební komise není dostatečně pečlivá a při vyhodnocování obsahu si například nevšimne toho, že v úřední obálce byl ne jeden hlasovací lístek, jak má být, ale  byly tam dva slepené (hlasovací lístky jsou tenké a nelze vyloučit, že si volič nezkontroloval, že vložil dle instrukcí pro voliče jen jeden hlasovací lístek). Na nutnost důkladné kontroly počtu hlasovacích lístků v úřední obálce jsou komise upozorňovány již při školení. Pokud však komise pochybí, toto neodhalí a přijde se na to až když hlasovací lístky sčítá, je pak zpětně nemožné určit, kterého hlasovacího lístku se to týkalo a situaci již není možné napravit. ČSÚ komisi na nesrovnalost upozorní, ta situaci vysvětlí a podepíše záznam. Současně je zřejmé, že v takovém případě nelze ignorovat ostatní řádně zjištěné hlasy ve volebním okrsku a data jsou tak i s touto anomálií převzata do zpracování. V případě soudního přezkumu je na soudu, aby posoudil, zda toto pochybení komise mohlo ovlivnit výsledky voleb či nikoliv (takovéto jednotky hlasů však žádný vliv obvykle nemají vzhledem k tomu, že volebním obvodem je celá republika a rozdíly mezi kandidáty nebývají v jednotkách hlasů, ale stovkách až tisících). Děkujeme, že se o výsledky voleb a jejich správnost zajímáte. Přeji Vám příjemný den. Ing. Eva Kortanová, MBA.“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

7 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

1 dnem ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google