Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Chovala se organizace Člověk v tísni jako zahraniční agent?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na Facebooku se znovu šíří reportáž ruské televize o české organizaci Člověk v tísni. Reportáž pochází z roku 2016 a má líčit, jak česká nezisková organizace se chová na území tehdy samozvané Doněcké lidové republiky jako zahraniční agent. Údajně měla potravinovou pomoc prodávat supermarketům.

Uvedenou reportáž samozřejmě musíme brát s velkou rezervou, protože neobsahuje žádné důkazy. Naopak je důkazem, že už od roku 2014 tzv. separatistické republiky ovládalo Rusko. V Rusku totiž zákon proti zahraničním neziskovým organizacím existoval už od roku 2012. V těchto částech Ukrajiny začali čistky proti neziskovým organizacím krátce po ujmutí moci nad územím.

„Letos Člověk v tísni podle svých údajů distribuoval potravinovou pomoc téměř 470.000 lidí v oblastech, které nejsou pod kontrolou ústřední ukrajinské vlády. Další stovce tisíc lidí pomohla organizace s opravami obydlí a 95.000 umožnila přístup k pitné vodě a hygienickým pomůckám. Člověk v tísni musel činnost v oblasti Doněcku přerušit už loni, kdy od července do října čekal na udělení akreditace. Člověk v tísni na východní Ukrajině nadále působí na územích pod kontrolou Kyjeva a na povstaleckých územích ovládaných z Luhansku,“ psala česká média 2016.

„Ruská televizní stanice TVC, kterou vlastní moskevská městská správa, zveřejnila upoutávku na reportáž o práci mezinárodních humanitárních organizací včetně Člověka v tísni v nevládních oblastech ukrajinského Doněcka. Oznámená reportáž má evidentně v úmyslu zdiskreditovat práci organizace a obviňuje Člověka v tísni z korupce a špionáže. Je zřejmé, že tato reportáž byla objednána a zmanipulována. Od počátků konfliktu Člověk v tísni pomáhá civilistům na obou stranách kontaktní linie a prosazuje základní humanitární imperativ a zásady, jako je neutralita a nestrannost. Od listopadu 2014 poskytl Člověk v tísni v nevládních oblastech Ukrajiny potravinovou pomoc téměř 570 000 lidí. Více než 138 000 lidí využilo opravy domů a dodávky nepotravinového zboží. A téměř 296 000 lidí získalo přístup k vodě díky společné spolupráci Člověka v tísni s místními úřady, správou a komunitami,“ vyjádřila se organizace Člověk v tísni k reportáži už v roce 2016.

„Humanitární organizace sice chtějí pomoci co největšímu počtu lidí, ale nemohou podpořit všechny. Z tohoto důvodu má Člověk v tísni jasná kritéria výběru příjemců, o kterých jsou příjemci a úřady vždy předem informováni. Seznam příjemců pomoci sestavuje především místní úřady. Tým PIN pak seznamy ověřuje a navštěvuje domovy příjemců,“ dodala organizace.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

1 dnem ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

2 dny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

2 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

3 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

4 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google