Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Češi ve službách Putina: Alena Vitásková

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Součástí hybridní války vedené Ruskou federací proti Česku je aktivní účast českých kolaborantů, která dodává této zahraniční snaze punc domácí autentičnosti. V tomto seriálu představujeme některé z těchto aktérů, kteří Ruské federaci pomáhají svým vystupováním tlačit naši zemi na Východ.

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková vystupuje v Parlamentních listech a její názory cituje Ruskem řízený Sputnik. Dlouhodobě pracuje v oblasti energetiky, kde má rozsáhlé zkušenosti. Na obranu lidských práv založila pod svým jménem institut, kde udělala ředitelkou svého soukromého institutu Nelu Liskovou, “konzulku” samozvaného “Doněckého konzulátu v Ostravě”. Zároveň se pod jménem institutu vydala spolu s prezidentem Zemanem v roce 2018 na “pracovní” cestu do Ruska. Od stejného muže dostala vyznamenání za boj ze solárními barony (prezident to formuloval mnohem vulgárněji, my zůstaneme v decentní rovině faktů).

Je obecně známo, že se Rusové snaží všemi možnými cestami získat vliv na kontrolu nad českou energetickou sítí. Nejde jen o dostavbu Dukovan, o které se mluvilo v poslední době. Jak to souvisí s ERÚ. Citujme časopis EURO z 26. 12. 2016:

Představte si, že rozhodujete o cenách zemního plynu. Na výběr máte ze dvou variant. Buď snížíte cenu za přepravu plynu pro české domácnosti a podniky, nebo snížíte poplatky za tranzit ruského plynu přes naše území do zahraničí. Jakou zvolíte? Většina lidí by logicky vybrala první možnost.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vedený Alenou Vitáskovou se však v závěru listopadu rozhodl pro tu druhou. Provozovatel páteřních plynovodů, společnost Net4Gas, ztratí na úrovni čistého zisku zhruba 800 milionů korun ročně, státní rozpočet přichází o 200 milionů. Ruský plynárenský koncern Gazprom a další velkoobchodníci s plynem, kteří přepravní cestu přes Českou republiku využívají, naopak ušetří… Alena Vitásková dlouhodobě udržuje vřelé vztahy s šéfem Alexandrem Medveděvem a dalšími představiteli Gazpromu. Ke snížení přepravních tarifů se prý rozhodla po setkání s Rusy. Gazprom a možná i další zahraniční obchodníci ušetří okolo 1,3 miliardy korun ročně.”

V případě boje o to, zda budeme spolupracovat se Západem nebo spíš poslouchat Východ, nejde jen o klasické trolly, kterým se v rámci boje proti dezinformacím věnujeme nejčastěji, ale i o boj na pro laika mnohem neviditelnější a mnohem sofistikovanější frontě. Zatímco klasičtí internetoví trollové “prudí”, snaží se mást veřejnost a jitřit emoce tak, aby “nikdo nevěřil ničemu”, ve vyšších mocenských patrech se odehrávají boje, které laik neovlivní a většinou o nich ani neví. Lobbing ve prospěch Ruska je jedním z nich.

Institut Aleny Vitáskové prohlašuje, že naplňuje cíle „euro-asijského ženského fóra v Petrohradě“ (pseudo-mezinárodní instituce sloužící k prosazování zájmů RF). To vše zapadá do systému spolupráce s Nelou Liskovou či vystupování na proruském Svobodném vysílači.

Věnujme ještě pár slov jejímu působení v Energetickém regulačním úřadu. Alena Vitásková měla před nástupem do čela ERÚ dvě firmy, které projektují, montují a opravují plynovody (SMP – Služby a Gazoprojekt Czech). Před jejím jmenováním předsedkyní ERÚ obě firmy prodala. První z nich svému bývalému manželovi Vilému Vitáskovi, druhou své současné snaše Monice Vitáskové. Ze zákona totiž předsedkyně ERÚ nesmí v oboru podnikat, vlastnit licenci nebo se podílet na řízení firmy podnikající v energetice. Policie však zajistila e-maily, které mají dokazovat, že i v době, kdy už byla Alena Vitásková v čele ERÚ, dostávala pravidelně k odsouhlasení platby společnosti SMP – Služby a společnosti Gazoprojekt Czech.

Současně jí byly zasílány i přehledy peněžních toků společností. Přitom obě tyto společnosti podnikají v energetice. Pokud Vám to něco připomíná (tato firma není moje, nemám s ní nic společného) tak chápete správně. Zároveň byla obviněna z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, když jmenovala v listopadu 2014 Renatu Veseckou místopředsedkyní ERÚ. Vitásková udělala z Vesecké místopředsedkyni úřadu, přestože podle policie nesplňovala zákonné předpoklady. Policie vyčíslila škodu na víc než milion korun. V této věci byla osvobozena v červenci 2020 Krajským soudem v Brně. Firmy přepíšete na příbuzné a k vedení přizvete spřízněné známé. Třeba na hrad bez prověrky… Takhle to v Česku v horních patrech politiky chodí.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

5 hodin ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

22 hodin ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 dnem ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

2 dny ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google