Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxPolitika

Analýza (dezinformačního) příspěvku Tomia Okamury o eutanazii

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Předseda SPD Tomio Okamura 13. srpna 2020 publikoval na svém facebookovém profilu příspěvek týkající se eutanazie. Příspěvek stejného znění publikoval i místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. Příspěvek z velké části vychází z textu článku „Eutanazie si razí cestu: Na špici je Belgie. Budeme vražděni proti své vůli?“ publikovaný na webu Protiproud v roce 2017. Web Protiproud se nachází na seznamu stránek se sporným obsahem Konspirátoři.sk. Dále vychází z textu na webu Holocaust.cz a také z Wikipedie.

První část příspěvku se věnuje historii eutanazie. Autor textu zmiňuje, že pojem eutanazie byl poprvé v praxi použit nacistickým Německem. To je pravda. Za problematickou však jde označit část, ve které se píše: „Jak uvádí web holocaust.cz, pojem eutanázie označuje systematické vraždění duševně nemocných a jinak postižených pacientů v německých ústavech.“ Je pravdou, že web Holocaust.cz to skutečně uvádí, nutné také dodat, že web Holocaust.cz je tematickým webem týkajícím se pouze dění těsně před a v době 2. světové války, převážně ve vztahu k holocaustu. Samotné tvrzení je však nepravdivé. Pojem eutanazie vznikl mnohem dříve a nacistickým Německem byl pouze zneužit. Velmi důležitým teoretickým příspěvkem k tomuto pojetí „dobré smrti“ tak, jak ji primárně chápeme dnes, se stala esej Samuela D. Williamse „Euthanasia“ publikovaná v Londýně v roce 1873. Nesmí být opomenuta kniha Právo zemřít, jejímž autorem je Adolf Jorst a která vyšla v roce 1885. Kniha zmíněného autora je textem, který se zabývá možnostmi, jak provádět eutanázii – tedy milosrdnou smrt nevyléčitelně nemocným, kteří chtějí svůj odchod urychlit. Společnost začala eutanazii interpretovat jako milosrdné zabití nebo asistovanou sebevraždu za pomoci lékaře a ti z nich, kteří ji již dříve potají praktikovali podáváním zvýšených dávek léčiv určených k potlačení bolesti, mohli díky tomu, že došlo k veřejným diskuzím na toto téma a ke změně společenského klimatu, tuto skutečnost otevřeně přiznat. Nacistickým Německem bylo přisvojeno až dílo z roku 1920 a to pod názvem Poskytnutí souhlasu ke zničení života, který žití není hoden od německého právníka Karla Bindinga. Právě z ní vycházeli nacisté a používali ji jako etické, teoretické i „vědecké“ zdůvodnění svého programu eutanazie, ačkoli ani jeden z autorů nacionálním socialistou nebyl. Sám pojem eutanazie tedy vznikl jako akt milosrdenství s vážně nemocnými. Tato pasáž statusu je tedy při nejmenším zavádějící.

V další pasáži SPD píše: „Pokud jde o současnost, tak v Belgii se dokonce děje, že jsou staří lidé usmrcování bez svého vědomí a bez souhlasu. Studie z roku 2013 týkající se belgického zákona o eutanázii prokázala, že v belgickém Vlámsku je 32 procent asistovaných usmrcení vykonaných bez žádosti a 47 procent není nahlášených.“ Podobně problematická je i pasáž: „Jak Schadenberg uvádí, podle dostupných údajů bylo v roce 2013 více než 1000 belgických úmrtí „urychleno“ bez vyslovené žádosti.“ Zdrojem tvrzení se stal pravděpodobně text Charlotte Lozier Institutu z roku 2015, který pak převzal Alex Schadenberg a toto tvrzení převzal web Protiproud.  Nutné však napsat, že text Charlotte Lozier Institute není studií, ale jen interpretací studie. V originálu studie od The New England Jornal of Medicine se nic o úmrtí bez žádosti nepíše. Eutanázie v Belgii bez žádosti není možná. Pacient musí být v době žádosti právně způsobilý a musí být v plném vědomí. Aktuální žádost musí být dobrovolná, dobře zvážená, opakovaná a bez vnějšího tlaku. Podle Belgické veřejné zdravotnické služby musí tato nemoc způsobovat stálé a nesnesitelné fyzické nebo duševní utrpení , které je důsledkem vážné a nevyléčitelné poruchy způsobené nemocí nebo nehodou. Belgický zákon rozlišuje dva druhy žádostí. Tzv. akutní žádost a předběžné opatření. V případě předběžného opatření jde o písemný dokument, kterým osoba dává lékaři souhlas s praktickým užíváním eutanázie v budoucnosti za podmínek stanovených zákonem pro případ, že by tato osoba již nemohla vyjádřit svou vůli, protože je v bezvědomí a to nezvratně (kóma nebo ve vegetativním stavu). Předběžné opatření nemůže napsat osoba mladší 18 let. I předběžné opatření je však bezesporu žádostí, protože si osoba přeje, aby lékař jednal. Pasáže tedy považujeme za nepravdivé.

Problematická je i pasáž: „Již před několika lety zazněly varovné signály. Starší žena byla usmrcena eutanazií proti své vůli. Osmdesátiletá žena trpěla demencí. Předtím údajně požádala o eutanazii, až „přijde její čas“. Ve svých posledních dnech však vyjádřila touhu dál žít. Přestože změnila svůj názor na ukončení svého života, lékař jí dal sedativa do kávy. Když to nestačilo, požádal o pomoc členy rodiny, aby drželi bojujícího a protestujícího pacienta, aby mu mohl podat smrtelnou injekci. To je sprostá vražda.“ Jedná se o nepřesnou interpretaci. Žena v posledních dnech svou vůli nezměnila. Probudila se jen těsně před eutanázii, navzdory tomu, že ji byl poskytnut prášek na spaní a snažila se bránit postupu. Nizozemská lékařka byla očištěna od jakéhokoli protiprávního jednání, protože zdravotní stav ženy se nadále zhoršoval. Tuto pasáž tedy považujeme za zavádějící, protože interpretace není přesná a neuvádí celý příběh.

Další pasáže příspěvku SPD jsou pravdivé, program SPD nehodnotíme.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

16 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google